• Talent regiónu ŠARIŠ

          •  

            Prešovská radnica privítala na svojej pôde nadané a talentované deti. Uskutočnilo sa tam finálové kolo súťaže Talent základných škôl regiónu Šariš so zameraním na matematiku, logiku, priestorový úsudok i verbálne myslenie.

             

            Našu školu reprezentovali Kristína Prevužňáková 8.A, Jakub Džačovský 9.A a Lenka Prevužňáková 5.A.

             

            Šesťdesiatka finalistov vzišla z viac ako 1400 zaregistrovaných žiakov. Záštitu nad súťažou talentov prevzala už po piatykrát primátorka mesta Prešov Ing. Andrea Turčanová.

            Školské kolá súťaže prebehli v réžii zaregistrovaných základných škôl z Prešova, Veľkého Šariša, Šarišských Michalian, Sabinova, Lipian, Bardejova, Svidníka, Giraltoviec, Pečovskej Novej Vsi, Raslavíc a Širokého.  

            Finálové stretnutie postupujúcich víťazov jednotlivých škôl sa uskutočnilo v stredu 6. marca. Otvorenia finálového kola súťaže Talentov sa zhostili: Mgr. Ľubica Richmanová Fabišíková (riaditeľka Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove) a JUDr. Vladimír Feľbaba (viceprimátor mesta Prešov).

            Logické myslenie preverilo dvojkolové testovanie. Išlo v nich o číselný rad, zašifrované heslo, slovné prešmyčky, rozdeľovanie geometrických útvarov, počítanie chýbajúcich tehál, logický vzťah slov, skladanie kociek z ľubovoľných plášťov, ďalšie logické úlohy či hry so slovami.

            Súčasťou previerky logiky súťažiacich bolo záverečné tretie kolo súťažných úloh zameraných na šarišský región a šarišské nárečie.

            Po náročnom testovaní si žiaci „oddýchli“ pri detskom kvíze, ktorý pre súťažiacich pripravilo Kultúrne centrum Wave z Prešova.

            Súťaž Talent základných škôl regiónu Šariš organizuje Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove a mesto Prešov.

          • Prípravné zápasy kategórie U11

          •  

            Pekný sobotňajší slnečný deň bol prijemný aj pre našu najmladšiu generáciu futbalistov. Náš futbalový klub TJ Slovan v spolupráci so Základnou školou a Obecným úradom v PNV zorganizoval prípravný futbalový turnaj pred sezónou, za účasti družstiev z Jakubovej Vole, Trnkova a dievčat Tatrana Prešov. Ako domáci klub sme asi neboli dobrým hostiteľom, lebo sme nikomu nepustili ani bod a naši najmenší chlapci pod vedením trénera Miloša Alberta turnaj vyhrali. Na druhom mieste sa umiestnili dievčatá Tatrana Prešov, na treťom mieste družstvo Trnkova a na štvrtom mieste družstvo Jakubovej Vole. Za najlepšieho hráča turnaja bola vyhodnotená naša žiačka 5. ročníka Sofia Šefčíková, za najlepšieho brankára bol vyhodnotený Peter Kruľák z Jakubovej Vole a najlepším strelcom sa stala Katarína Bučková z Tatrana Prešov.Tímu z Pečovskej Novej Vsi blahoželáme a prajeme veľa úspechov!

          • Návšteva nášho hlavného mesta

          •  

            V pondelok, 18.2.2019, sa žiaci turisticko-poznávacieho krúžku a  4.A triedy zúčastnili poznávacieho výletu do Bratislavy. V rámci svojich jarných prázdnin mali chuť spoznať a vidieť niečo nové, čo poznajú len z televízie a obrázkov. Našim hlavným cieľom bola návšteva parlamentu, kde sa konala mimoriadna schôdza, na ktorej boli prítomní poslanci, s ktorými sme sa mohli stretnúť a porozprávať. Najviac času nám venoval prezidentský kandidát p. Milan Krajniak, ktorý nám ochotne odpovedal na naše zvedavé otázky. Nakukli sme aj do zákulisia rokovacej sály, kde práve vystupovala pani ministerka školstva Lubyová. Odtiaľ sme sa presunuli na Bratislavský hrad, obdivovali Bratislavu z tohto miesta a kochali sa krásnymi výhľadmi v príjemnom počasí. Neobišli sme ani Dóm sv. Martina s prekrásnou klenotnicou, námestie s povestnými sochami a prezidentský palác. Napriek časovej tiesni sme toho stihli naozaj veľa a sme radi, že sa nám výlet vydaril a inšpiroval na ďalšie spoznávanie krás našej krajiny.

          • Súťažiť sa oplatí

          •  

            Žiaci 8.A triedy sa zapojili zo súťaže spoločnosti Kinderland – najväčšia detská izba. Ich úlohou  bolo natočiť video s témou Ako si predstavuješ párty v najväčšej detskej izbe? Naši žiaci si pri tom neprecvičili len svoje režisérke, herecké, dizajnérske a strihačské úlohy, ale aj spoluprácu, schopnosť dohodnúť sa a robiť kompromisy. Napriek tomu, že sa im na prvých priečkach umiestniť nepodarilo, spoločnosť Kinderland ich odmenila hmotnými cenami, za čo jej ďakujeme. Ceny žiakom predala ich zástupkyňa v školskom parlamente. Ďakujeme aj našim žiakom za ich ochotu reprezentovať našu školu a predviesť svoje talenty.

        • Pasovanie prvákov
          • Pasovanie prvákov

          • 30. november 2018 nebol pre našich prváčikov úplne obyčajným dňom. Tento deň žiaci zasadli do školských lavíc s veľkým očakávaním, ich napäté tváričky a  doširoka otvorené očká boli plné vzrušenia a  napätia. Po vyučovaní na nich čakalo slávnostné pasovanie do školského cechu.

            Pasovačka sa niesla v školskom duchu. Naši šikovní prváci ukázali, že aj pár mesiacov v školských laviciach stačí na to,  aby sa toho veľa  naučili. Už pri vstupe do telocvične si smelo spievali prvácku hymnu, ktorá bola práve o ich odvahe, smelosti a zručnosti. Všetkým  ukázali,  ako v prvej triede prebieha hodina matematiky, slovenčiny, ale aj hodina telesnej výchovy, či anglického jazyka. Na jednotlivých hodinách plnili úlohy bez strachu a s úsmevom. To však nebolo všetko!  Ešte museli zložiť  Sľub prváka.  Žiaci všetko hravo zvládli a  náš  pán riaditeľ Mgr. Marek Adamečko mohol slávnostne pasovať šikovných prváčikov za žiakov našej veľkej školy.

            Želáme Vám, milí prváci, aby sa Vám v škole stále darilo ...

        • Výchovný koncert – Labyrint
          • Výchovný koncert – Labyrint

          • Násilie a intolerancia sú javy, s ktorými sa deti stretávajú dennodenne, nielen v televízii, ale aj v reálnom živote a aj priamo v školách. Pod násilím sa rozumie uplatnenie sily voči niekomu alebo niečomu. Za násilie sa pokladá každá forma ubližovania, prejavu nadvlády, vyhrážania sa, fyzického, psychického a sexuálneho nátlaku. Osobitnou témou je aj „moderná" forma šikanovania cez elektronické médiá, tzv. kyberšikana.

            Dňa 26.2.2019 sa žiaci II. stupňa  našej školy zúčastnili  hudobno-vzdelávacieho, socio-patologického programu LABYRINT, ktorý zrealizovala umelecká agentúra AMOS z Banskej Bystrice. Bol zameraný na viaceré negatívne stránky života a nástrahy, s ktorými sa žiaci stretávajú. Poukazoval na rôzne formy násilného správania a intolerancie, ako rasizmus a šikanovanie, pozitíva aj negatíva internetu a četovania, internetovú zoznamku, sociálne siete, ako aj závislosti na automatoch, počítačoch a mobilných telefónoch, fajčení, alkohole a omamných látkach. Realizátori koncertu, Oliver Šipkovský a Alek Malo, vedeli žiakov zaujať a  mali k nim výborný prístup. Program pozostával nielen z hudby, ale aj z hovoreného slova a súčasťou boli aj otázky a úlohy, ktoré boli odmenené. 

            Kto má oči a uši otvorené, kto má hlavu i srdce na správnom mieste, kto má rád svojich blízkych a má dobrých priateľov, ten sa v labyrinte života nestratí...

            Veríme, že tento koncert bol pre žiakov nielen odreagovaním sa pri hudbe, ale samozrejme aj poučný.

          • Dobrý skutok sa počíta...stále!

          • Týmto príspevkom by sme sa chceli vrátiť ešte do decembra 2018. Prečo teraz? Lebo si myslíme, že v prípade dobra čas nehrá rolu... A ak je to dobro konané od srdca, tak mu ani verejné šírenie neuberie z jeho hodnoty. 

            My, 6.A trieda, sme sa ešte pred Vianocami rozhodli takýto skutok urobiť. Rozhodli sme sa spoločne pomôcť Detskému domovu SLON v Šarišských Michaľanoch. Pomocnú ruku nám podala mamka jednej našej spolužiačky a ochotne našu „triednu zbierku“ prevzala a odovzdala do tých správnych rúk, za čo jej aj touto cestou ešte raz ďakujeme.

            Kolektívne sme vyzbierali krabicu sladkostí, oblečenie a niekoľko vecí, ktoré sa deťom zídu aj v bežnom živote. Zapojili sa všetci, pretože snaha a chcenie sa cení!

            Sme radi, že sme aspoň týmto spôsobom mohli niektorým deťom vyčarovať sladký pocit v brušku či pomôcť možno aj rovesníkom, ktovie ...

            Bol to príjemný pocit a myslíme si, že to v budúcnosti zopakujeme.

            Skúste to aj Vy, konať dobro hoci aj v maličkostiach. Je to príjemné!

            6.A trieda

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Školská 459/12, Pečovská Nová Ves
      • riaditeľka: PaedDr. Katarína Sačková, 0911 566 303 zástupkyňa: RNDr. Gabriela Petríková, 0911 366 303 ekonomický úsek: p. Ing. Kochanová, p. Novická 0911 233 283 vedúca jedálne: p. Emília Vargová 0911 280 875 zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: 0911 930 462 odhlasovanie stravy v MŠ: 0917 429 504
      • Školská 459/12 Pečovská Nová Ves Slovakia
      • 36158097
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje