• Odnášame si STRIEBRO!

          • V okresnom kole Biblickej olympiády na Gymnáziu v Lipanoch oň zabojovali sestry  Alexandra a Zuzana Kuchárové spolu s  Alexandrou Sabolíkovou z tried 7.B a 8.B.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

            Mottom tohtoročnej Biblickej olympiády bolo "Odvaha a dôvera v Boha" . 

            Nech je toto posolstvo povzbudením pre všetkých ľudí dobrej vôle.

          • 💧Vzácna tekutina - VODA 💧

          • V marci sme mali dôležitý deň - DEŇ VODY.

            Táto vzácna tekutina je každodennou súčasťou nášho života i nášho tela, preto sme sa tejto téme v ŠKD venovali celý týždeň. Počas vodičkového týždňa sme sa rozprávali o význame vody pre všetko živé, o znečisťovaní vodných zdrojov a naučili sme sa ako šetriť touto životodarnou tekutinou v našich domácnostiach. Prostredníctvom rozprávky sme sa dozvedeli ako prebieha kolobeh vody v prírode a aká je cesta vodnej kvapky z obláčika až do našich domov. Vyskúšali sme si aj pokus s vodou - rozkvitnutie papierovej kvetiny. V telocvični sme si s vodou zasúťažili v prenášaní „vodnej kvapky“ na lyžičke, v sadení a zbieraní kvietkov, ... .

            Získané vedomosti o vode sme si zopakovali v kvíze s Kvapkou a Kvapkom.

          • Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa

          • Vážení rodičia,

            s účinnosťou od 01. 05. 2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR má každé dieťa navštevujúce ZŠ a posledný ročník MŠ nárok na dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa.

            V prípade, že máte záujem o poskytnutie dotácie, je nevyhnutné o ňu požiadať, a to na prioloženom tlačive - NÁVRATKA alebo elektonicky do 25. 04. 2023.

            V prípade, že túto návratku v danom termíne do školskej jedálne nedoručíte, dieťa nebude mať nárok na poskytnutie dotácie na stravu.

            V tom prípade sa bude dieťa stravovať za plnú sumu.

            Navratka-_dotacia_na_stravu.docx

            Ako vypísať návratku elektronicky

            Skolska_jedalen-Zapisny_listok-_od1.5.2023.doc

          • Naši malí folkloristi vo VEĽKOM divadle

          • Nedeľa sa stala sviatkom pre našich malých folkloristov z DFS Jablučko.

            Zúčastnili sa regionálnej súťažnej prehliadky

            KREÁCIE DETSKÉHO FOLKLÓRU 2023.

            Súťaž sa konala v historických priestoroch DJZ v Prešove. Naši najmenší sa veru nenechali zahanbiť a v nabitej konkurencii súborov z okresov Prešov a Sabinov sa vôbec nestratili a svojím vystúpením zaujali porotu natoľko, že sa umiestnili v striebornom pásme.

             2. MIESTO JE DOMA!

            SRDEČNE BLAHOŽELÁME !!!

          • „Jazyk je mapa kultúry. Prezradí, odkiaľ ľudia pochádzajú a kam smerujú.“

          • "Language is the road map of a culture. It tells you where its people come from and where they are going."
            Rita Mae Brown

            V piatok sme si cestu touto mapou vychutnali aj my. Cestovali sme Škótskom! Avšak, nielen očami, ale hlavne ušami. Sprevádzal nás pravý Škót, pán Calum Cookmladý človek, ktorý už viac ako rok žije u nás.

            Vďaka jeho návšteve sme počuli angličtinu v jej originálnej podobe. Ôsmaci a deviataci mali možnosť dozvedieť sa z prvej ruky nielen zaujímavosti o krajine, ktorá je jednou z krajín UK,  ale i porovnať školské systémy v Škótsku a na Slovensku, ba zistili i to, čo majú Škóti a Slováci spoločné či rozdielne.

            Calumovi sme neostali nič dlžní a zásobili sme ho informáciami na oplátku aj my.😊Naša Emma Verešpejová predstavila Calumovi tradície, ktoré u nás patria k Veľkej noci, teda oblievačka a šibačka. Toto v Škótsku teda nemajú!😂 

            Tešíme sa, že sa nám toto stretnutie podarilo zrealizovať. Dúfame, že nebolo posledným.😊

          • Naše🌞🌞🌞-ka v 🌞-ku

          • Vo štvrtok sa tretiaci a štvrtáci vybrali na exkurziu do knižnice 🌞SLNIEČKO🌞 v Prešove. V krásnych historických priestoroch ich privítala milá teta knihovníčka, ktorá deťom pútavo predniesla históriu knižnice. Deti si prezreli knižnicu a výstavu, ktorá bola venovaná výročiu založenia detského časopisu Slniečko. Deťom sa exkurzia páčila, čo svedčí aj o množstve otázok, ktorými tetu knihovníčku zasypali.

            🌞😊 Naše slniečka tak prežili krásny slnečný deň v Slniečku.😊🌞

          • 💸🤑💰 alebo rozvoj finančnej gramotnosti žiakov😊

          • V rámci aktivít počas Global Money Week 2023 sa naši žiaci zapojili do  6. ročníka národného kola Kvízu o peniazoch medzinárodného on-line kvízu finančnej gramotnosti EMQ 2023.  

            Čo je Európsky kvíz o financiách (EQM)?  

            Európsky kvíz o peniazoch je medzinárodná aktivita zameraná na zlepšenie finančnej gramotnosti 13 až 15-ročných žiakov a študentov. Je súčasťou Európskeho týždňa financiíSlovenské národné kolo sa uskutočnilo vo štvrtok 23. marca 2023. Dva tímy našich deviatakov si tak mohli online overiť svoje vedomosti z finančnej gramotnosti.

            Žiaci 5.ročníka sa zúčastnili medzinárodnej súťaže, ktorú organizovala VÚB. Žiaci online odpovedali na jednoduché otázky z praktického života, týkajúce sa financií a rodinného rozpočtu. Zmerali si sily so svojimi rovesníkmi zo Slovenska, ale aj zo zahraničia.

            Naši šiestaci na hodinách matematiky pravidelne čítajú „finančné rozprávky“, ktoré im pomáhajú osvojiť si a porozumieť základným pojmom týkajúcich sa financií a hospodárenia s peniazmi.

            Ani ostatní žiaci 2.stupňa sa nedali zahanbiť a spolu s vyučujúcimi matematiky si vyskúšali cvičné testy z finančnej gramotnosti prostredníctvom internetovej stránky https://kahoot.it/.

            Veríme, že sa tieto aktivity našim žiakom páčia a že dokážu nadobudnuté vedomosti uplatniť aj v reálnom živote. Dieťa, ktoré počas svojho vývinu nadobudne dostatok informácií o finančnom fungovaní spoločnosti a rodiny, sa bude ľahšie orientovať vo svete peňazí a bude uskutočňovať kvalitnejšie a zodpovednejšie finančné rozhodnutia. Využije ich pri zakladaní a fungovaní svojej vlastnej rodiny a bude ich ďalej odovzdávať svojim deťom.

          • Chceš byť digitálny žiak?

          • Dávame do pozornosti možnosť zapojenia sa do projektu, ktorého hlavnou úlohou je pomôcť zvýšiť digitálnu gramotnosť a digitálne zručnosti pre fungovanie v dnešnom svete. 

            Pre všetky bližšie informácie Vám stačí kliknúť TU:

             https://pecovska.edupage.org/a/digitalny-ziak

            Projekt Digitálny žiak je určený pre žiakov základných, stredných a stredných odborných škôl. Na jeho konci je žiak schopný študovať digitálne, pripravený naplno rozvíjať svoj potenciál, získavať a zdokonaľovať svoje digitálne zručnosti, a teda uspieť v digitálnej dobe.

             

          • 🔊🛎️ ... a čítame!

          • Každý žiak, ktorý v uplynulom týždni začul v našom školskom rozhlase gong (verte, nebola šanca nepočuť ho 😊), hneď vzal do rúk svoju knihu a na 5 minút opustil mysľou svoju triedu a ponoril sa do sveta fantázie, magických miest, postáv či pátral po páchateľovi.

            Na škole zavládlo TICHO.

            Po uplynutí 5 minút opäť odznel gong a vrátili sme späť k učeniu (bohužiaľ😢).

            Nikto vopred nevedel, kedy sa opäť ozve, preto sme kamarátku knihu nosili stále so sebou. 

          • Najmenší návštevníci u nás👧📚👦

          • Niektorých na chodbách a medzi policami v knižnici nebolo ani vidieť, ale rozhodne sme v priestoroch našej školy mali v piatok mali tú najmilšiu návštevu. Malí škôlkari sa prišli pozrieť, ako to u nás vyzerá, čo majú nové ich predošlí súputníci v prvom ročníku, ako funguje knižnica alebo aj z čoho všetkého sa skladá kniha.

            Možno ešte nevedia čítať, ale v knižnici sa nenudili a sú na najlepšej ceste vstúpiť do budúcich prváckych vôd. 

            Ďakujeme za návštevu a už teraz sa na Vás tešíme niekedy nabudúce! 🙂 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Školská 459/12, Pečovská Nová Ves
      • riaditeľka: PaedDr. Katarína Sačková, 0911 566 303 zástupkyňa: RNDr. Gabriela Petríková, 0911 366 303 ekonomický úsek: p. Ing. Kochanová, p. Novická 0911 233 283 vedúca jedálne: p. Emília Vargová 0911 280 875 zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: 0911 930 462 odhlasovanie stravy v MŠ: 0917 429 504
      • Školská 459/12 Pečovská Nová Ves Slovakia
      • 36158097
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje