• „The limits of my language mean the limits of my world.“

          • „Limity môjho jazyka znamenajú limity môjho sveta.

            Túžba, sny, ciele, nadšenie a láska k cudziemu jazyku. To všetko viedlo niekoľkých našich žiakov zapojiť sa do školského kola olympiády v anglickom jazyku. Učiť sa ďalší jazyk znamená aj premýšľať iným spôsobom. Jeden jazyk Vás nasmeruje na Vašu životnú cestu, dva jazyky Vám na tejto ceste otvoria všetky dvere a posunú hranice Vášho sveta.

            V dňoch 18. a 21. 11. 2022 sa na našej škole konala  každoročná jazyková súťaž - Olympiáda v anglickom jazyku. Zapojilo sa 24 najlepších angličtinárov, reprezentantov tried 5. - 9. ročníka.

            🥇🥇

            Najúspešnejšími sa stali:

            • v mladšej kategórii Tomáš Pustay6.A, 
            • v staršej kategórii Matúš Pustay, 9.A.

            🥈🥈

            • v mladšej kategórii Vanessa Jankurová, 7.B, 
            • v staršej kategórii Markus Ozimý9.A.

            🥉🥉

            • v mladšej kategórii Elizabeth Olejníková7.A,
            • v staršej kategórii Lenka Prevužňáková9.A.

            Víťazom Tomášovi a Matúšovi, ktorí postupujú na okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku v januári 2023, prajeme veľa šťastia.

            Všetkým súťažiacim ešte raz ďakujeme za účasť, želáme im veľa úspechov a dúfame, že i táto súťaž prispela k ich ďalšej motivácii pri štúdiu tohto krásneho a zaujímavého jazyka. 😊

          • Chuť multilingválneho divadla... a ešte aj s láskou!

          • Naši deviataci oslávili Európsky deň jazykov sledovaním literárno-dramatického pásma, ktoré pripravili žiaci gymnázia v Lipanoch.

            Predstavenie nás vtiahlo do niekoľkých období svetovej literatúry a prinútilo nás zamyslieť sa nad tým, aká dôležitá je pre nás láska.

            Žiaci, prostredníctvom úryvkov z diel ruských, anglických aj španielských autorov, ukázali rôzne podoby lásky, aj to, ako sa láska v jednotlivých obdobiach života hlavných hrdinov menila.

            Naši žiaci si prostredníctvom tohto predstavenia vyskúšali porozumenie anglickému, ruskému, nemeckému, ale aj španielskemu jazyku. V závere sa zúčastnili aj kvízu, ktorým si preverili vedomosti získané počas predstavenia. Našu školu veľmi pekne reprezentoval Adam Rabatin z 9.B.

          • Každý potrebuje svoje bezpečné miesto...

          • Minulý týždeň sme ukončili myšlienkami na deti, ktoré trpia. Naši žiaci sa zoznámili s pojmom násilie a navrhovali, čo vtedy robiť, ako s ním bojovať....

            Potom kreslili svoje bezpečné miesto, pretože každý potrebuje miesto, kde mu je dobre, kde sa cíti bezpečne, kde sa upokojí, ak sa necíti dobre...

            Dúfame, že každý náš žiak má miesto, v ktorom sa cíti bezpečne!

          • 🥁🥁🥁-vali sme, lebo chceme pre deti detstvo bez násilia!

          • Okolo 10tej ste mohli z útrob našej školy počuť hluk, buchot, jedným slovom RÁMUS! Neboli to vystrájajúci žiaci bez dozoru, ale práve naopak. Z našich tried znela priestorom podpora detí deťom, ktoré sa boja hovoriť a v tichu trpia.

            Naši žiaci sa aj tento rok zapojili do BUBNOVAČKY, ktorá so sebou nesie hlbokú myšlienku a symbolicky upozorňuje na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenie v spoločnosti potrebu včasnej prevencie.

            Bubnovačku rozbehla v roku 2014 nezisková organizácia Centrum Slniečko, člen Koalície pre deti Slovensko, ktoré sa problematike násilia na deťoch venuje viac ako 20 rokov. Od minulého roka Bubnovačka prekročila hranice Slovenska a do projektu sa zapojili aj v Českej republike.

          • Naši Drobci, Bobríci, Benjamíni a Kadeti opäť bodovali!

          • Aj tento rok nás naši žiaci úspešne reprezentovali v medzinárodnej informatickej súťaži iBobor. Tejto súťaže sa zúčastnilo 124 574 súťažiacich. 

            Až 26 NAŠICH ŽIAKOV 3.-9. ročníka bolo úspešných a okrem diplomu si odnieslo aj malú pozornosť.

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

          • 🍂🍃🍁Jesenné dni v ŠKD🍁🍃🍂

          • Rovnako ako farbami hýriaca jeseň, tak farebné i pestré boli aktivity posledných jesenných týždňov, ktoré mali deti možnosť absolvovať v našom školskom klube.

            V polovici októbra sme počas týždňa zdravej výživy venovali zvýšenú pozornosť zdravému životnému štýlu.

            🍎21. októbra🍎 oslavujú svoj deň jabĺčka, ktoré patria medzi najzdravšie druhy ovocia, preto sme to využili a pri tejto príležitosti sa deti oboznámili s pozitívnymi účinkami jablka pre náš organizmus, zapojili sa do súťaže o najkrajšie a najväčšie jabĺčko, zasúťažili si s nimi a túto tému zobrazili tiež výtvarne.

            V rámci 👴❤️👵mesiaca úcty k starším👴❤️👵 si zasa deti v ŠKD vyrobili milý darček na vyjadrenie vďačnosti a lásky svojim starým rodičom. 

            K jeseni už tradične patrí aj 🪁Šarkaniáda🪁. Za pekného slnečného počasia sa obloha nad školským dvorom zmenila na kráľovstvo plné farebných šarkanov.

            Obľúbenou činnosťou detí boli i vychádzky pestrofarebnou prírodou, pri ktorých pozorovali zmeny v prírode a zbierali jesenné plody. Tie počas sychravých dní využili na tvorbu rozmanitých výtvarných prác, ktoré zdobia priestory školy i triedy.

          • Aj v novembri sa dá ísť do vesmíru!🌌🪐💫🌠🚀

          • AKO  JE TO MOŽNÉ? JEDNODUCHO!

            Naši štvtáci to zvládli na hodinách prírodovedy ľavou zadnou. Výsledkom ich snaženia bol projekt 🌍💫🌕SLNEČNEJ SÚSTAVY🌍💫🌕.

            Úlohou žiakov bolo vytvoriť model slnečnej sústavy v priestore alebo na ploche. Z hotových výrobkov sme urobili peknú výstavku, ktorú si môžete kedykoľvek pozrieť vo vestibule školy. 

          • Milá návšteva u nás v škole👧🧒👧🧒👧🧒

          • 4.novembra nás svojou návštevou potešili  deti z našej materskej školy. Pri príležitosti Dňa materských škôl boli predviesť svoj talent v uliciach obce. Sme radi, že s hymnou na nás nezabudli a snáď si aj obzreli svoju budúcu školu.

            Viac informácií o tejto zaujímavej akcii a fotiek z miest, ktoré navštívili si môžete pozrieť na webovej stránke našej materskej školy:

             https://mspecovska.edupage.org/

          • A raz krásne zakvitnú...

          • ...cibuľky žltých krokusov na pamiatku 1,5 milióna židovských detí,  ktoré  zahynuli v holokauste počas Druhej svetovej vojny.

            Budú ich pestovať žiaci zo 7.B tak, aby zakvitli približne v dobe Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27.január).

            Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené nosiť. Sú však aj symbolom života, ktorý chceme prežívať  bez vojen a násilia. Aj takýmto spôsobom chceme vyjadriť túžbu po živote v mieri a ľudskej spolupatričnosti.

            Projekt Šafran/Krokus je realizovaný v spolupráci s írskou nadáciou pre výučbu holokaustu (HETI) a Múzeom židovskej kultúry. 

          • HAJDE VON a UČIŤ SA!

          • S ÚSMEVOOOOM aaaaaaa VON!😊

            Naša škola chce patriť medzi tie, ktoré budú neustále napredovať, posúvať svoje hranice, snažiť sa priblížiť svojim žiakom a vytvárať pre nich prijemne a pozitívne prostredie. Preto sa aj naši učitelia neustále vzdelávajú a hľadajú nové zaujímavé formy vzdelávania, ktoré sú pre žiakov prirodzené a intuitívne. Aj keď takéto formy už využívame, rozhodli sme sa opäť inšpirovať niečím novým. Pod vedením p. uč. Petrekovej a Krajňákovej sme sa vybrali vyskúšať si outdoorové učenie, teda učenie sa v exteriéri. O tom, že ide o zábavnú formu vzdelávania Vás môžu presvedčiť úsmevy, ktoré z našich tvárí nezmizli ani napriek chladnému počasiu.

            Veríme, že takéto úsmevy a záujem o učenie uvidíme aj na tvárach našich žiakov.😊

          • Olympionici zo SJL

          • V októbri sme stihli absolvovať aj školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, preto sme sa teraz (keď už máme všetky dievčatá v škole) rozhodli oceniť ich pracovitosť a ochotu.

            Rozdiely medzi 1.- 3. miestom boli v rozmedzí IBA dvoch bodov! 

            Prvé tri miesta máme v čisto ženskom zložení:

            1. miesto a postup na OKRESNÉ KOLO v Prešove získala EMMA STAJANČOVÁ, 9.A,

            2. miesto s tesným rozdielom jedného boda obsadila VIKTÓRIA ŠVEDOVÁ, 9.A,

            3. miesto, s rozdielom dvoch bodov, vybojovala ôsmačka VANESA LIPJANCOVÁ, 8.A.

            Takmer 20 súťažiacich žiakov z 8. a 9. ročníka si zmeralo svoje sily v čítaní s porozumením, gramatických i štylistických úlohách. 

            Dievčatám BLAHOŽELÁME a všetkým, ktorí boli ochotní zúčastniť sa ďakujeme a veríme, že to bude prínosom pred blížiacimi sa prijímačkami na stredné školy.

          • 👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳🎂👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳Keď siedmaci pečú...

          • ...tak to rozvoniava po celej škole!

            Vynikajúci perníkový koláč sa podarilo upiecť našim siedmakom v rámci vyučovacieho predmetu ŽIVOTNÉ PRAKTIKUM. Chlapci sa tejto úlohy zhostili na výbornú, najprv si stanovili rozpočet, rozdelili si nákup ingrediencií a podľa postupu upiekli koláč v našej školskej kuchynke. Samozrejme, nepochutili si na ňom len oni, ale ponúkli aj svojich spolužiakov a pedagógov. 😊

          • Oceanárium 🐠🐙🦈🌊 🐋🦑🐟

          • Po jesenných prázdninách sme počas prvých novembrových dní v našej škole privítali prenosné OCEANÁRIUM – špeciálny nafukovací stan s 360° projekciou.

            Stanová kupola, svetlá, žinienky, pohodlie a taje oceánu,...

            V takejto príjemnej a zážitkovej atmosfére sa so zaujímavosťami podmorského sveta, živote morských živočíchov či špecifikách koralových útesov naši žiaci oboznámili prostredníctvom krátkeho filmu. 

          • Súťažíme v jazykoch s WocaBee🥈🥉

          • Naša škola sa v druhej polovici októbra zapojila do štvrtého ročníka inovatívnej súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok s názvom WocaBee.

            My sme súťažili v  nemeckom jazyku, ktorý sa naše deti učia ako druhý cudzí jazyk od 7. ročníka a v okresnom kole šampionátu sme boli úspešní, medzi 28 súťažnými tímami sa tím nemčinárov zo 7.A a 7.B triedy sa  umiestnil na 2. mieste a nemčinári z 8.B triedy  na  3. mieste.  Blahoželáme!!!

            Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom. V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.
            Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.

            Aj keď sa nám nepodarilo zvíťaziť, tou najdôležitejšou výhrou je zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že aj na našej škole učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý prináša žiakom skutočné výsledky!

          • Kde sú dobré vzťahy, tam sa deťom darí 😊

          • Na základe hodnotiaceho procesu sme sa dostali medzi 30 škôl zo Slovenska, na ktorých sa bude realizovať v šk. roku 2022/2023 preventívny program Druhý krok určený špeciálne pre 5. ročníky ZŠ.

            Preventívny program Druhý krok realizuje Nadácia Markíza v rámci projektu "Odpíšeme ti", ktorého cieľom je otvorene diskutovať o téme šikanovania - medzi deťmi, učiteľmi a rodičmi. Partnermi projektu sú Linka detskej istoty, n. o. a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Odbornou garantkou je renomovaná detská psychologička s dlhoročnou praxou PaedDr. Petra Arslan Šinková.

            Hodnotiaca komisia kladne posúdila aktuálny stav prevencie na našej škole aj udržateľnosť preventívneho programu v budúcom období a tiež ocenila fungujúci ŠPT (školský podporný tím) na škole.

            Cítime vďačnosť za ocenenie našej práce a zároveň prijímame výzvu realizovať preventívny program na našej škole. ❤️

            Viac o programe tu: 

            https://druhykrok.sk/o-programe/

          • Zapálili sme sviečky...🕯️🕊️🕯️

          • Rozžiarením sviec na hrobe Jána Jablonského - partizána, ktorý zahynul na pôde našej obce, si druháci pripomenuli, že dnešná sloboda je vykúpená mnohými životmi našich predkov a že slovo MIER má v súčasnosti pre nás všetkých obrovský význam...

          • Vyčarili sme úsmev aj dobrú náladu👵😊👴

          • S októbrom – mesiacom úcty k starším sa žiaci 2.B rozlúčili netradične – návštevou našich seniorov v dennom stacionári ASEN. Milo ich prekvapili nielen peknými básničkami a pesničkami, ale aj  malou pozornosťou – čajom a koláčikom. Starké si s nimi aj spoločne zanôtili a ich oči sa rozžiarili  pri pohľade na  medaily, ktoré im šikovné druhácke ruky vyrobili. Tie im boli odovzdané za ich láskavosť, pracovitosť, starostlivosť a múdre rady.       

            Druháci sľúbili, že o rok prídu zasa, no koláčik už upečú  sami – v školskej kuchynke. 😊

            ... samozrejme, nezabudli ani na svojich starkých doma – veď každý z nich má toho 👴NAJLEPŠIEHO DEDKA🥇👵NAJLEPŠIU BABKU🥇!

            A medaila im práve preto bola právom udelená! 😊

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Školská 459/12, Pečovská Nová Ves
      • riaditeľka: PaedDr. Katarína Sačková, 0911 566 303 zástupkyňa: RNDr. Gabriela Petríková, 0911 366 303 ekonomický úsek: p. Ing. Kochanová, p. Novická 0911 233 283 vedúca jedálne: p. Emília Vargová 0911 280 875 zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: 0911 930 462 odhlasovanie stravy v MŠ: 0917 429 504
      • Školská 459/12 Pečovská Nová Ves Slovakia
      • 36158097
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje