• MDŠK týždeň u nás!📖📚📅📖

          • Tento týždeň sme oslavovali knižným spôsobom Medzinárodný deň školských knižníc.

            Naši druhostupniari tento týždeň nastúpili na vlak a odišli do Vedeckej knižnice v Prešove, v ktorej na nich čakal zaujímavý program. Prvý stupeň mal pripravenú knižnú oslavu práve v našej školskej knižnici a v hre „ŤAHAJ, HĽADAJ, SADAJ“ sa snažili vypátrať knihy ukryté po celej knižnici.

            Dobrá rada na záver:

            Snažme sa nájsť v knihách priateľa, ktorého občas vymeníme za smartfón. Je to priateľ, ktorý nás nezradí. Minimálne sa knihe nevybijú baterky a jej signál funguje všade.

          • „To NIEKTO z neho ODHRYZOL?!?“☀️😬

          • Aj takáto otázka dnes odznela počas 5.-6. vyučovacej hodiny.😄

            Zo slnka v skutočnosti odhryznuté nebolo, no my sme mali dnes možnosť pozorovať zaujímavý úkaz: ZATMENIE SLNKA, keďže sa Slnko☀️, Mesiac🌑 a Zem🌎dostali na jednu priamku. U nás sme toto zatmenie pozorovali ako čiastočné a išlo o najvýznamnejší astronomický úkaz v tomto roku. Spolu so žiakmi sme toto zatmenie pozorovali pod dozorom vyučujúcich a s pomocou ochranných sklíčok, ktoré chránili náš zrak. Opäť budeme podobný úkaz môcť sledovať až v roku 2025.

          • 🤖🏎️Projekt končí, ale MY POKRAČUJEME🖥️🖱️⌨️

          • Mesiacom október na našej škole končí projekt ENTER II., v rámci ktorého sme od Nadačného fondu Telekom pri Nadácií Pontis získali grant. Využili sme ho a zakúpili sme sady micro:bitov s príslušenstvom. Tie boli využívané na hodinách informatiky a v niektorých záujmových útvaroch. Pomohli našim žiakom preniknúť do sveta techniky a programovania hravou a bezprostrednou formou. Pritom sme sa presvedčili, že programovanie nepatrí len na informatiku, ale naši žiaci si už na micro:bitoch dokážu naprogramovať jednoduchú hru, pohyb autíčka, komunikovať, vytvoriť vlastnú hudbu či osvetlenie.

            Hravá forma programovania sa nám osvedčila, a preto sa s micro:bitmi budeme na hodinách informatiky zabávať aj naďalej! 👍😊

          • Programujem, programuješ, programujeme🖥️🖱️🤖⌨️

          • Minulý týždeň sa žiaci šiesteho až ôsmeho ročníka zapojili do medzinárodnej iniciatívy Európsky týždeň programovania. Jej cieľom je priblížiť všetkým programovanie a digitálnu gramotnosť zábavnou a pútavou formou.  Autori tejto iniciatívy prichádzajú s myšlienkou, že keď sa naučíme programovať, pomôže nám to pochopiť svet okolo nás, ktorý sa rýchlo mení, rozšíriť si vedomosti o fungovaní technológií a rozvinúť si zručnosti a schopnosti, vďaka ktorým objavíme nové nápady a inovácie. Naši žiaci počas tohto týždňa objavovali svet micro:bitov, ktoré si naša škola mohla zakúpiť vďaka podpore Nadačného fondu Telekom pri Nadácií Pontis.

          • „Všetky knihy zožltnú, ale kniha prírody má každý rok nové, nádherné vydanie.“ —  Hans Christian Andersen

          • Krásne jesenné popoludnie využili aj žiaci v turistickom krúžku. Nádherné hry farieb prírody mohli obdivovať cestou na pamätník na Furči v Haniske. Našim hlavným cieľom však bola rozhľadňa  na Malkovskej hôrke. Päťposchodová skoro 20 metrová veža nám poskytla úžasné výhľady do okolia a možno aj nové nápady na ďalšie túry. Verte nám, turistika sa pre nás stáva zdravou závislosťou.

            Pridáte sa?😊

          • 1 159 rokov po ich príchode k nám prišli opäť!

          • Učiť sa vonku, a tak zmysluplne a hravo objavovať nepoznané sa rozhodli žiaci 4.A triedy. Zapojili všetky svoje zmysly a vyskúšali si, ako sa v minulosti spájali kmene, ako prišli na Veľkú Moravu vierozvestcovia  a ako to všetko vyzeralo v dejinách na časovej osi. Zážitkové učenie je super.

            Tak poďte sa učiť von! 

          • Skúšame to aj INAK💬

          • Zo šiestackych tried sa dnes ozývalo klepkanie, šúľali sa guľôčky z plastelíny, rolovali sa prsty do rôznych podôb... Nebola to však ani hodina výtvarnej, ani hodina hudobnej výchovy. Išlo o hodiny slovenčiny, kde si dnes iniciatívni šiestaci vyskúšali aké to je komunikovať iným spôsobom, na ktorý sme zvyknutí. A veru lúštiť, tvoriť slová a následne im porozumieť bola výzva!

            Braillovo písmo, Morseova abeceda či znaková reč sú formy komunikácie, ktoré možno nie sú súčasťou našich bežných životov, ale je dobré vedieť, že naši žiaci dokážu rešpektovať individálne potreby každého človeka.❤️

            Skladáme povestný klobúk🎩 dole, šiestaci!

          • 🥕Týždeň plný zdravia v našom ŠKD🍎

          • Svetový deň zdravej výživy, ktorý pripadá na 16. októbra sme si pripomenuli aj my v školskom klube. Počas celého minulého týždňa sme sa rozprávali o význame zdravého stravovania. Pripravili sme si mrkvovo-reďkovkovú nátierku a šalát, poslepiačky sme ochutnávali rôzne druhy ovocia i zeleniny, vymaľovali sme si košíky s ovocím, vyrobili plagáty s potravinovou pyramídou a naučili sa peknú básničku.

            Veď zdravá výživa je základ zdravia.

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • #ruženec #modlitbazamier #pokojpresvet #pridajsa

            Do modlitby sa zapoja tisícky rodín, škôl a farností na celom svete, aby sa modlili za jednotu a mier vo svete.

            Pridáš sa aj Ty?

            Ruženec je krásna a jednoduchá modlitba. Opakuj Zdravas Mária .... a pros o pokoj, ukončenie vojen a utrpenia na Ukrajine, ale aj vo všetkých kútoch sveta.

            Pápež František pripomína slová Panny Márie z Fatimy, že modlitba s dôverou dieťaťa môže skutočne zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť pokoj. Otvára nám tiež srdce pre konkrétnu pomoc núdznym, trpiacim a prenasledovaným.

            Tohtoročný plagát zobrazuje dve otvorené ruky, ktoré s deťmi zo všetkých kontinentov objímajú a nesú zemeguľu. Tieto ruky symbolizujú ruky nebeského Otca.

            Viac sa dozvieš na:

            https://acninternational.org/millionchildrenpraying/sk/

          • Expedícia našich šiestakov v pohorí Bachureň🌳🐛🐜🐞🦗🦟🦋🏔️🍄🌲

          • Túto stredu sa naši šiestaci zúčastnili výstupu na vrch Kohút. Počas tejto expedície žiaci riešili úlohy a overili si svoje vedomosti a poznatky z oblasti poznávania lesných vtákov, húb, drevín a bezstavovcov priamo v teréne. Orientácia  a znalosť okolitých pohorí nebol pre žiakov žiadny problém!

            Vedúci expedície môžu spokojne tvrdiť, že na škole sú žiaci, ktorí majú pred sebou sľubnú budúcnosť v oblasti prírodných vied!

          • ❗️📌 SÚŤAŽ 📌❗️

          • Milí naši žiaci,

            Vyzývame Vás na zapojenie sa do súťaže z projektu  eTwinning "Škola, akú by som chcel/a". 

            1. stupeň >> Bližšie informácie tu: INFO O SÚŤAŽI >> môžete sa zapojiť kreslením.

            2. stupeň >> Stačí kliknúť na nasledujúci link, vyplniť dotazník a ak sa chceš zapojiť do žrebovania, v závere dotazníka uveď svoju emailovú adresu.

            Link: https://bit.ly/MojaVysnivanaSkola

            Držíme palce i prsty, aby sa na niekoho z Vás usmialo šťastie v podobe výhry!👊

            Do súťaže „Škola, akú by som chcel/-a“ sa môžete zapojiť do 31. októbra 2022.

          • 📢"POZOR, POZOR!"

          • Dnes ráno z úst riaditeľky školy rozhlasom znelo varujúce: „POZOR, POZOR!“ pre všetkých žiakov, učiteľov i nepedagogických zamestnancov školy. Varovanie pred šíriacim sa požiarom z kuchyne postavilo všetkých ľudí v budove školy na nohy. Dupot chodidiel smerom k východom zo školy bolo počuť ešte niekoľko minút, kým sme sa všetci zhromaždili na ihrisku za budovou školy. Nácvik tejto evakuácie počas cvičného poplachu prebehol bez väčších problémov a ako zhodnotil požiarny technik aj vo veľmi dobrom čase, vzhľadom na veľkosť školy. Učitelia mali možnosť vyskúšať si i používanie hasiaceho prístroja.

            Veríme, že nikdy nebudeme musieť takúto evakuáciu zažiť aj reálne, ale ako sa hovorí:

            „Lepšie je byť pripravený, ako prekvapený!“

          • 10.10. Svetový deň duševného zdravia

          • Mnohí z nás často zabúdajú, že vlastníme jeden z najúčinnejších nástrojov na pomoc niekomu, kto zažíva krízu duševného zdravia.

            Je to počúvanie.👂

            Keď sa pokúsite niekoho počúvať, vycíti váš záujem. Bez slov mu odkážete, že mu venujete to najcennejšie, čo máte - svoj čas a svoju blízkosť. Nemusíte byť odborník na duševné zdravie, aby ste blízkemu pomohli. Počúvajme sa.

          • Biela pastelka ĎAKUJE! ❤️

          • 23.septembra prebiehala na Slovensku verejná zbierka na pomoc nevidiacim a slabozrakým ľuďom Biela pastelka. Prejaviť svoju vnímavosť voči potrebám iných a ochotu zlepšovať ich životy sme mali možnosť aj priamo v našej škole. Biela pastelka nás odmenila diplomom i ďakovným listom. Vďaka úsiliu našich dobrovoľníkov a darcov sme tak spoločnými silami verejnú zbierku podporili sumou 147,09 €.

            Ďakujeme!

            Biela pastelka, ktorú sme za svoju ochotu dostali, nech nám pripomína dobro v nás...        

          • Október priniesol do našej školy teplo 🌡️😊

          • V piatok, 7. októbra, sme u nás privítali vzácnych hostí. Za účasti pána starostu obce Pečovská Nová Ves aj primátorov a starostov okolitých miest a obcí a členov Okresného úradu Sabinov sa konalo slávnostné otvorenie zmodernizovanej kotolne v priestoroch školy.

            ĎAKUJEME nášmu zriaďovateľovi, obci Pečovská Nová Ves, za realizáciu finančne náročného projektu, ktorý veríme, bude slúžiť škole dlhé roky.

          • Odoslané...💌

          • ... zatiaľ však ostáva tajomstvom komu a prečo 

            😉🤫🤭

            PS: Naši šiestaci vedia, ale nepovedia. 😉🤫

          • Možno máme medzi sebou budúcich vedcov📡 🔭🔬🧬🧫🧪⚗️

          • Záver septembra naši ôsmaci a deviataci využili VEDECKY! Zúčastnili exkurzie v Košiciach pod názvom „EURÓPSKA NOC VÝSKUMNÍKOV“.

            Čakalo ich tam 58 stánkov so zameraním na výskum v biológii, elektronika, 3D tlačiareň, programovanie, hviezdna show, technika, automatizácia, chémia okolo nás a mnoho ďalších zaujímavostí.

            Žiaci si odniesli mnoho poznatkov, urobili pekné projekty a prezentácie. A snáď je medzi nimi je aj budúci vedec. 

          • Medzinárodný festival BAB aj s našou účasťou🎬🎥🎞️

          • Takmer 250 našich žiakov počas 4. a 5. októbra malo možnosť odsledovať 12 krátkych animovaných filmov, ktoré poukazovali na veselé i vážne témy, priniesli vtipné i hlboké myšlienky a zanechali občas úsmev a niekedy zamyslený výraz v tvárach našej mladej generácie.

            Bienále animácie Bratislava je medzinárodný festival animovaných filmov pre deti a mládež. Na Slovensku ide o najstarší festival svojho druhu. Poslaním festivalu je prezentovať animovanú tvorbu, zároveň však aj svojich divákov vzdelávať. Viac informácii i prehliadku súťažných filmov si môžete pozrieť priamo TU: FESTIVAL BAB

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Školská 459/12, Pečovská Nová Ves
      • riaditeľka: PaedDr. Katarína Sačková, 0911 566 303 zástupkyňa: RNDr. Gabriela Petríková, 0911 366 303 ekonomický úsek: p. Ing. Kochanová, p. Novická 0911 233 283 vedúca jedálne: p. Emília Vargová 0911 280 875 zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: 0911 930 462 odhlasovanie stravy v MŠ: 0917 429 504
      • Školská 459/12 Pečovská Nová Ves Slovakia
      • 36158097
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje