• Cyril a Metod očami našich žiakov

          • Kultúrny národ nesmie zabudnúť na svoju identitu. História poukazuje na vzácne postavy Cyrila a Metoda. Sme právom hrdí, že nám zanechali dar písma a duchovných hodnôt. Naším poslaním je zveľaďovať toto dedičstvo. Žiačky ôsmeho ročníka našej školy sa zapojili do X. ročníka celoslovenskej súťaže Svätoplukovo kráľovstvo ožíva, ktorú zastrešuje Filozofická fakulta Univerzity Konštantína filozofa v Nitre. Do súťaže sme poslali výtvarné práce na tému Cyril a Metod ako cestovatelia v čase. Autorky prác: Lívia Futejová, 8. B, Veronika Krajňáková, 8. B, Patrícia Nalevanková 8. B, Hyacinta Novická, 8. A a Timea Rajtíková, 8. A.

            Dúfame, že práve ich práce zaujmú odbornú porotu a ich námaha bude odmenená pekným umiestnením.

          • „Zem je to, čo máme všetci spoločné.“ (Wendell Berry)

          • Aj planéta Zem má svoj sviatok. Deň Zeme tradične pripadá na 22. apríl a jeho cieľom je zvýšiť povedomie o ekológii a spôsoboch, ako môže aktívne prispievať k ochrane našej Zeme každý jeden z nás. My sme si Deň Zeme pripomenuli 17. apríla ranným rozhlasovým vysielaním, po ktorom sme spoločne vytvorili EKO – kódex, na ktorom sa podieľali všetky triedy a žiaci našej školy. Je potrebné, aby si každý z nás, ale aj celá spoločnosť uvedomila dôležitosť svojho správania sa k životnému prostrediu, preto v našej škole triedime odpad a zapájame sa do zberových aktivít.

            Príroda sa neponáhľa, všetko už má urobené...našou úlohou je chrániť to.

          • Kde bolo, tam bolo...

          • Dňa 9.4.2019 sa žiaci 1. stupňa zúčastnili súťaže Kde bolo, tam bolo, ktorá sa uskutočnila v mestskej galérii v Lipanoch. 6-členné družstvá žiakov Hornotoryského regiónu si zmerali svoje sily v literárnom kvíze. Počínali si veľmi dobre, za čo im patrí aj naša pochvala.

          • Dvojnásobný úspech – dve strieborné umiestnenia!

          •  

            V koncertnej sále kultúrneho centra v Sabinove sa 16. apríla konalo okresné kolo súťaže v speve moderných piesní „Slávici z lavice“. Mladí speváci tak mali príležitosť ukázať svoj talent, všetkých spájala predovšetkým radosť zo spevu a potešenie z peknej piesne. Našu školu reprezentovali Dominika Krajňáková (3. B) a Veronika Krajňáková (8. B). Obe dievčatá boli úspešné a ich spev bol odmenený 2. miestom v I. a III. kategórii. Dvojnásobné striebro nás teší, dievčatám srdečne blahoželáme  a želáme im veľa ďalších úspechov!

          • Slávik Slovenska 2019

          •  

            S príchodom jari sa prebúdza príroda a všade sa ozýva vtáčí spev. Aj spev našich „slávikov“ znel priestormi školy 15. apríla, kedy sa uskutočnilo školské kolo už 29. ročníka súťaže Slávik Slovenska 2019. Žiaci súťažili v troch kategóriách a víťazmi v jednotlivých kategóriách sa stali:

             

            I. kategória:    1. miesto         - Michal Matisovský (3. B)

                                    2. miesto         - Tamara Šoltésová (2. A)

                                    3. miesto         - Monika Voľanská (2. A)

             

            II. kategória:   1. miesto         - Aneta Stajančová (4. B)

                                    2. miesto         - Katarína Petrufová (6. A)

                                    3. miesto         - Aneta Straková (6. B)

             

            III. kategória:  1. miesto         - Simona Krajňáková (9. A)

                                    2. miesto         - Lukáš Čerkala (9. A)

                                    3. miesto         - Veronika Krajňáková (8. B)

                                                           - Alžbeta Matisovská (7. A)

             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť, víťazom blahoželáme a držíme im palce v okresnom kole!

          • Futbalové turnaje mladších žiakov

          • Aj v tomto roku sa konali okresné kolá v malom futbale mladších žiakov a žiačok - Školský pohár Slovenskej sporiteľne, na ktorom nechýbali ani zástupcovia našej školy. V pondelok 15.4. sa na umelej tráve pri ZŠ Komenského 113 v Lipanoch konal turnaj žiakov, ktorého sa zúčastnilo 11 základných škôl. Naši chlapci bojovali o postup medzi najlepšiu trojicu v druhej z troch skupín, v ktorej si najprv zmerali sily s rovesníkmi z Brezovice. Tento zápas sa skončil remízou 1:1 a pred nami bol najťažší súper, žiaci ZŠ Komenského 113 Lipany. Spočiatku bola úroveň hry veľmi vysoká, čo po skončení zápasu zhodnotilo viacero učiteľov. Zápas sa pre nás ale postupne nevyvíjal dobre, keďže sme prehrávali 0:2. Po kontaktnom góle sme sa dlho neradovali a už bolo 1:3. Niekoľko minút pred koncom zápasu sme opäť skórovali, hral sa veľmi pekný futbal na oboch stranách, ale už sa nám nepodarilo dať gól, takže sme prehrali 2:3. Pred posledným zápasom sme ešte mali teoretickú šancu na postup a aj keď sme vyhrali s Nižným Slavkovom vysoko 5:0, nestačilo to na postup a nakoniec sme v skupine obsadili 3. miesto.

            Na druhý deň si na tom istom mieste zmerali sily aj žiačky z okresu Sabinov. Konkurencia bola o poznanie menšia, keďže prišli iba 3 základné školy. V otváracom zápase sme nastúpili proti ZŠ Hviezdoslavová Lipany. Mali sme herne navrch, ale chvíľu trvalo, kým to naše žiačky pretavili na gól. Po tomto zásahu sa strelecky presadili aj súperky, ale naše žiačky boli úspešnejšie a zvíťazili 5:3. Druhý zápas odohrali medzi sebou naše súperky a aj keď v polovici zápasu vyhrávali "Hviezdičky" 4:1, nakoniec to hráčky zo ZŠ Komenského 113 Lipany otočili na 4:5. Pred posledným zápasom bolo jasné, že ak neprehráme, obsadíme na turnaji prvé miesto. Vidina víťazstva bola silná, no súperky boli predsa len silnejšie a zaslúžene zvíťazili nielen v zápase, ale vyhrali aj celý turnaj. Druhé miesto v okrese je však pre naše dievčatá určite výborný výsledok.

          • ČERSTVÉ HLAVIČKY

          • Vážení rodičia, milí žiaci a žiačky,

             

            čerstvého ovocia a zeleniny nie je nikdy dosť. Vďaka nemu sme zdravší  a s vyváženou stravou nám to aj viac myslí. A to sa v škole vždy zíde! Preto potrebujeme dostať ešte viac ovocia a zeleniny do školy.

             

            Kaufland tento rok rozbieha projekt Čerstvé hlavičky a hľadá partnerské školy pre každú zo svojich predajní, ktoré od nich získajú pravidelný prísun kvalitného ovocia alebo zeleniny pre svojich žiakov na celý rok.

             

            Stačí, ak na stránke cerstvehlavicky.sk nájdete našu školu a zahlasujete za ňu registráciou pokladničných bločkov z nákupu v Kauflande do 5. júna 2019.

            Každý nákup sa počíta a aj naša škola sa môže stať jednou zo 67 škôl, ktoré budú dostávať ovocie a zeleninu pre žiakov celý školský rok 2019/2020.

             

            Podporte našu školu v tomto projekte a pomôžete nám zabezpečiť pre vaše deti pravidelnú porciu zdravej a čerstvej zeleniny a ovocia.

             

                                                               S poďakovaním Mgr. Marek Adamečko, riaditeľ školy.                                               

             

                                                                                

             

          • Ď a k u j e m e !!!

          • धन्यवादधन्यवाद

            Asi sa pýtate, prečo sme sem pridali taký zvláštny ornament. Takto sa píše slovo „ďakujeme“ v hindskom  jazyku, ktorý je štátnym jazykom v centrálnej Indii.  

            Veľká vďaka patrí všetkým žiakom, učiteľom a zamestnancom školy, ktorí prispeli do finančnej zbierky Tehlička pre povodňami postihnutú Kéralu v Indii. Vďaka aj za modlitby a obety, ktoré ste obetovali   na tento úmysel.

            Spoločne sme prispeli sumou 97,37 €.

            Viac sa môžete dozvedieť na stránke www.savio.sk.

          • Florbalový turnaj

          • Dňa 10.4.2019 sa v telocvični ZŠ Hviezdoslavova v Lipanoch konalo okresné kolo vo florbale žiakov základných škôl, na ktorom nechýbali ani žiaci našej školy. Tohto kola sa zúčastnilo 13 škôl z okresu Sabinov, ktoré boli rozdelené do štyroch skupín, pričom každé mužstvo odohralo jeden 12 minútový zápas proti všetkým súperom v skupine. My sme boli vyžrebovaní do skupiny D, kde sme si zmerali sily so žiakmi dvoch škôl zo Sabinova. V prvom zapase sme nastúpili proti ZŠ Komenského a aj keď sme vyhrávali 1:0, nakoniec sme nezvládli záver zápasu a prehrali sme 1:4. Pred druhým zápasom sme sa dohodli na niekoľkých zmenách v našej hre a to prinieslo želaný efekt. Súkromnej základnej škole sme nedali najmenšiu šancu a vyhrali sme 4:0. V našej skupine sme teda obsadili druhé miesto, čo žiaľ nestačilo na postup do záverečných bojov o celkového víťaza. Napriek tomu sme nazbierali veľa skúseností, ktoré určite využijeme na ďalšom turnaji.

        • Okresné kolo matematickej olympiády
          • Okresné kolo matematickej olympiády

          •  

            Dňa 9.4.2019 sa v Sabinove na ZŠ 17. novembra uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády pre žiakov 6., 7. a  8. ročníka.

            Našu školu reprezentovali Prevužňáková Kristína 8.A, Bečaverová Lívia 8.B, Michalíková Ema Veronika 7.A, Palko Peter 7.A, Leššo Stanislav 7.A, Petrufová Katarína 6.A, Pavlinská Ema 6.A.

        • Pytagoriáda
          • Pytagoriáda

          • Dňa 26. a  27. marca sa uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády v Lipanoch.  Žiaci 3. – 8. ročníka si tak mohli precvičiť a preveriť svoje matematické vedomosti a zručnosti.  V silnej konkurencii  sa podarilo uspieť  týmto žiakom – úspešným riešiteľom okresného kola:

            Novický Filip – 3. A

            Lenka Prevužňáková – 5.A

            Emma Stajančová  - 5.A

            Lívia Bečaverová – 8.B

            Blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!

        • Poďme spolu pomáhať!
          • Poďme spolu pomáhať!

          • Vráťme, čo voda vzala. V auguste 2018 zasiahli oblasť Kérala v Indii najväčšie ničivé povodne za posledných 100 rokov. Pripravili tisíce ľudí o strechu nad hlavou. Pomôžeme miestnym obyvateľom v Kérale s obnovou povodňou poškodených domov alebo ich výstavbou nanovo, ak ich voda zničila. Celoslovenská finančná zbierka Tehlička sa uskutoční aj tento rok v priestoroch našej školy. Cieľom Tehličky je každoročne vyzbierať finančné prostriedky na podporu vybraných rozvojových a humanitárnych projektov, informovať a vzdelávať o živote v chudobnejších krajinách a oblastiach sveta, formovať a viesť k spolupatričnosti a k spoluzodpovednosti za svet, v ktorom žijeme. 

            Saleziáni Dona Bosca a dobrovoľníci pomáhajú, celé Slovensko sa zapojí, pridaj sa aj TY!

                                                                            11. 4. 2019 - štvrtok

            v priestoroch našej školy pred začiatkom vyučovania

            a počas prestávok

             budú dobrovoľníci s pokladničkou čakať na Tvoj dobrovoľný finančný príspevok.

            Urob v pôstnej dobe skutok milosrdenstva a vyjadri tak  spolupatričnosť s trpiacimi.

            Ďakujeme!

          • Biblia očami detí a mládeže

          •  

            Výtvarná súťaž je zameraná na zobrazenie Biblie a jej miesta v živote človeka a v dejinách ľudstva z pohľadu spoznávania Svätého písma v dimenziách citlivého rozletu duše dieťaťa a mladého človeka. Cieľom je nápaditosť a originálnosť vnímania Biblie, nie kopírovanie výjavov z ilustrovaných Biblií. Preto sme sa pri realizácii prác zamerali aj na to, ako nás má formovať Božie Slovo. Každý deň nájsť odpoveď na to, ako dobre žiť, konať, rozhodovať sa, byť pravdivejším, láskavejším, odolávať zlu, nájsť cestu k odpusteniu, radosti zo života.

            Žiaci si vyberali state z kníh Starého zákona - Kniha Rút, Prvá kniha kráľov a novozákonné Evanjelium podľa Matúša. Najvydarenejšie práce žiakov v jednotlivých kategóriách boli zaslané do Košíc, kde budú pracovníkmi Diecézneho katechetického strediska v spolupráci s výtvarníkmi vyhodnotené spolu s prácami ďalších žiakov škôl celej košickej arcidiecézy.

            Všetko, čo denne prežívame a robíme, nech je na úžitok ľuďom okolo nás, aj na oslavu Boha v našich životoch. Už samotná snaha žiakov zapojiť sa tejto súťaže má zmysel a každý výkres je toho dôkazom.

                                                                                                                              Mgr. Daniela Babjaková, vyučujúca NBV

             

            Postúpili práce týchto žiakov:

             

                        1. Vanesa Lipjancová  4. A – Krst Pána Ježiša v rieke Jordán

                        2. Ján Majdák 4. A – Ježiš uzdravuje

                        3. Tatiana Mizeráková 5. A – Rút nasleduje Noemi do Betlehema

                        4.  Laura Štofaníková  6. B – Ježiš umýva apoštolom nohy

                        5. Tatiana Kohutová 6. A – Útek do Egypta

                        6.  Klaudia Kišeľová 6. A – Ustanovenie Eucharistie

                        7.  Lenka Rohaľová 7. A – Peter kráča po vode k Ježišovi

                        8. Alžbeta Matisovská 7. A – Útek do Egypta

                        9. Terézia Mizeráková 7. A – Peter kráča po vode k Ježišovi

                        10. Tamara Girašková 8. B – Ježiš tíši búrku na mori

                        11. Tomáš Červeňák – 7. C – Ježiš učí

                        12. Ján Červeňák – 7. C – Mária s Ježišom – Narodenie

                        13. Simona Bilá 5. C – Krížová cesta Ježiša

                        14. Kristopher Gabčo 5. C – Útek do Egypta

                        15. Katarína Feriová 7. C –  Povolanie apoštolov

                        16. Renáta Šarkanová  7. C – Peter kráča po vode k Ježišovi

             

             

             

          • Ako sme sa pasovali za čitateľov

          • Marec – mesiac knihy si každoročne v základnej škole pripomíname akciou nazývanou – Pasovanie za čitateľa, ktorú organizuje školská knižnica. Dňa 11.3.2019 sa ,, pasovačky“ zúčastnili žiaci 2.A a 2.B  triedy.

            Žiaci sa preniesli do rôznych druhov knižníc. Spoznali školskú, obecnú, mestskú a dokonca aj vedeckú knižnicu. Oboznámili sa s prostredím a knihami, ktoré sa nachádzajú v našej školskej knižnici. Celé podujatie sa nieslo v duchu knihy O psíčkovi a mačičke, ktorú žiaci druhých ročníkov čítali v rámci mimočítankového čítania. Najskôr si žiaci zmerali sily pri otázkach v kvíze.  Potom si zástupcovia tried vyskúšali hru milionár a nakoniec postupným riešením úloh o psíčkovi a mačičke dokázali, že knihu prečítali a môžu sa stať právoplatnými čitateľmi knižnice. Pred oficiálnym pasovaním zložili sľub, v ktorom potvrdili, že budú vzornými čitateľmi a návštevníkmi školskej knižnice.

             

        • Aktivita našich žiakov sa oplatila
          • Aktivita našich žiakov sa oplatila

          •  

            Vďaka aktivite a súťaživosti žiakov 5.B triedy k nám v utorok 9.4. zavíta dvojica Tom a Elo. Naši piataci sa ešte v decembri zapojili do súťaže o najzaujímavejšie video k piesni Toma a Ela Vianoce, Vianoce. Aj keď nám prvé miesto uniklo len o vlások, dostali sme možnosť pozrieť si ich vystúpenie Ako Tom pribral so zľavou na vstupnom. Tak prečo takúto príležitosť nevyužiť? Video so súťažnou nahrávkou si môžete pozrieť na stránke našej školy.

          • Projekt - ideme hrať pingpoooong

          • Stolný tenis sa radí medzi olympijské aj paralympijské športy. Prvýkrát sa Svetový deň stolného tenisu slávil

            6. apríla 2015 a zapojilo sa doň 158 podujatiami 70 krajín sveta.

            Dnes sme sa už po druhýkrát  zapojili aj my do projektu  Ideme hrať pingpoooongpingpoooong .

            Blahoželáme absolútnemu víťazovi Petrovi Palkovi zo 7.A.

            V kategórii dievčat druhého stupňa zvíťazila Šoltésová NIkola z 5.A, na druhom miesto sa umiestnila Prevužnáková Kristína z 8.A triedy a bronz si odniesla Petrufová Katarína zo 6.A.

            V kategórii chlapcov druhého stupňa bolo umiestnenie nasledovné: 1.miesto Peter Palko 7.A, 2. miesto Branislav Mihok 7.A a 3.miesto Kijovský Dávid 9.B.

            Pochvalu si zaslúžia všetci zapojení, ktorí odohrali 89 vzájomných zápasov.

             

             

             

        • Fantastický úspech  v grantovom programe "Nápad pre školy".
          • Fantastický úspech v grantovom programe "Nápad pre školy".

          • Hádanka: „Čo majú spoločné Nadácia poštovej banky a naša základná škola?“Hádanka: „Čo majú spoločné Nadácia poštovej banky a naša základná škola?“

            ...No predsa spoluprácu na grantovom programe „Nápad pre školy“. 

            Veľmi sa tešíme, že  náš grantový program „Školská cukráreň“ zameraný na rozvoj finančnej gramotnosti zaujal odbornú komisiu Nadácie poštovej banky natoľko, že sa rozhodla udeliť nám

            2. miesto

            a poskytnúť tak pomoc pri realizácii originálneho nápadu ako vyvolať zmenu v oblasti finančného vzdelávania na školách.  Naša radosť je  o to väčšia, že sme dokázali uspieť v celoslovenskej konkurencii  20 základných škôl, ktoré postúpili do druhého kola grantového programu.

             

             

            https://www.napadpreskoly.sk/

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Školská 459/12, Pečovská Nová Ves
      • riaditeľka: PaedDr. Katarína Sačková, 0911 566 303 zástupkyňa: RNDr. Gabriela Petríková, 0911 366 303 ekonomický úsek: p. Ing. Kochanová, p. Novická 0911 233 283 vedúca jedálne: p. Emília Vargová 0911 280 875 zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: 0911 930 462 odhlasovanie stravy v MŠ: 0917 429 504
      • Školská 459/12 Pečovská Nová Ves Slovakia
      • 36158097
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje