• Modrý gombík

          •  

            Už 15. rok spája zbierka MODRÝ GOMBÍK dva svety – ten  náš a ten, v ktorom sa deti ocitli v núdzi a sú odkázané na našu pomoc.

            Výnos tohtoročnej zbierky bude venovaný deťom na východnej Ukrajine, ktoré už 6. rok žijú vo vojnovom konflikte. UNICEF zabezpečuje lieky, vodu, hygienické balíčky, potraviny, opravuje vojnou zničené školy a domy, školí deti, aby sa vyhýbali miestam, kde sa nachádzajú míny.

            Dňa 23.5.2019 mohli žiaci, učitelia a zamestnanci našej školy odovzdať svoj dobrovoľný príspevok dobrovoľníčkam zo 6.A a 6.B. Odmenení boli symbolickým modrým gombíkom.

             

            Srdečne ďakujeme za prejav solidarity a snahu pomôcť!  

          • Fotografický krúžok

          • Na konci mája si členovia fotografického krúžku overili svoje schopnosti priamo v teréne. Po fotení statických fotografií budov a historických pamiatok v Bratislave sa tentokrát pokúsili zachytiť dynamiku pohybu. Navštívili trampolínové centrum v Prešove, kde okrem svojich fotografických zručností niektorí predviedli aj kreatívne akrobatické prvky. Či sa im to podarilo, si môžete pozrieť vo fotoalbume na školskej stránke.

          • Rovesnícky program: Spotreba pre život

          •  

            V máji si žiaci 9.A, Lukáš Čerkala, Simona Krajňáková a Katarína Straková, pripravili pre žiakov 2. stupňa hodinové a dvojhodinové semináre na tému: Sme EKO generácia. Žiaci sa na seminároch dozvedeli, čo je životný štýl a aké typy životných štýlov poznáme, pričom sa každý zo zúčastnených na základe znakov daných štýlov zaradil k tomu svojmu. Okrem toho žiaci získali informácie o ekologickej stope a vypočítali si veľkosť tej svojej. Overili si, či vedia správne separovať. Oboznámili sa s činnosťou mladej švédskej aktivistky Grety Thunbergovej, ktorej eko protesty motivujú  po celom svete nielen žiakov. Semináre boli ukončené diskusiou o tom, ako môžeme svoju ekologickú stopu, a teda spotrebu zmenšiť. Na záver žiaci zhrnuli svoje nápady pri tvorbe plagátov. Na tejto akcii bolo nafotených množstvo fotiek, ktoré si môžete pozrieť vo fotoalbume školy a presvedčiť sa o tvorivej a príjemnej atmosfére na všetkých seminároch.

            Odkaz pre účastníkov seminárov: Veríme, že informácie, ktoré sme vám sprostredkovali boli pre vás zaujímavé a podnietia vás k zmenám, v ktorých  vytrváte. Ďakujeme za vašu aktívnu účasť a názory. Keďže ide o našu spoločnú planétu a spoločnú budúcnosť, pošlite tieto informácie ďalej. Nech sa o nás v budúcnosti hovorí ako o EKO generácii, ktorá stihla zmeniť svoj životný štýl a tým aj smerovanie Zeme v pravý čas.

          • Deň mlieka v našej škole

          • Dňa 23.5.2019 sa  v špeciálnych triedach našej školy konal Deň mlieka. Mlieko a mliečne produkty pomáhajú naplniť požiadavky na plnohodnotnú výživu rastúceho organizmu. Podstatou tohto dňa je oslava významu mlieka v školách. Je to spôsob, ako sa zamerať na pomoc deťom, zvýšiť ich povedomie, upozorniť na dôležitosť pitia mlieka v školách a na jeho zdravotné prínosy pre rastúce deti.

            Žiaci 1. a 2.stupňa špeciálnych tried sa na tento deň pripravili veľmi zodpovedne. Spolu s učiteľmi pripravili výzdobu chodby a taktiež skvelé jedlá, na ktorých si potom spoločne pochutnali. Žiaci mali možnosť ochutnať kravské, kozie ale aj ovčie mlieko, bryndzu, syry, rôzne nátierky  a mnoho ďalších výrobkov z mlieka. Veď posúďte sami...

          • Deň otvorených dverí u hasičov

          • Dňa 3. mája 2019 mali na hasičskej stanici v Sabinove poriadny poplach. V rámci dňa otvorených dverí sa im tam privalilo 103 zvedavých žiakov  1. stupňa našej školy.  Mohli nielen vidieť, ale aj si vyskúšať  požiarnu techniku, autá, terénne štvorkolky či prilby. Prichystali si pre nás malé občerstvenie, čo bolo super, pretože akosi nám všetkým poriadne vysmädlo.
            Keďže sv. Florián je už od 15. storočia považovaný za patróna hasičov a  aj v našej obci máme požiarnu zbrojnicu, po príchode domov sme sa teda šli pozrieť aj tam. Pán Antol nám ochotne a rád ukázal, s čím všetkým sa môžu stretnúť aj naši dobrovoľní hasiči. Technika, autá, uniformy, prilby... všetko veľmi zaujímavé. Možno aj niekto z nás raz bude zachraňovať ľudské životy a majetok práve ako hasič. Kto vie?

          • Návšteva knižnice Slniečko v Prešove

          • Dňa 15. 5. sa žiaci IV. A a IV.B  triedy zúčastnili exkurzie v prešovskej detskej knižnici Slniečko. Pracovníčka v knižnici nás privítala a krásne porozprávala o histórii knižnice a o budove, v ktorej sa Slniečko nachádza. Zistili, ako sa môžu stať členmi knižnice a aké rozmanité knihy majú k dispozícii. Cieľom bolo predstaviť žiakom nové miesto pre rozvíjanie myslenia, rozvíjania slovnej zásoby a fantázie, ktorým knižnica bezpochyby je. Potom sme si vypočuli peknú rozprávku s názvom Johannes Jensen – má pocit, že je iný. Návšteva knižnice sa nám všetkým veľmi páčila.

          • Botanikiáda

          •  

            15. mája sa žiačky našej školy, Tatiana Mizeráková z 5.A a Júlia Hendrichovská z 5.B, zúčastnili okrúhleho desiateho ročníka projektu Botanikiáda, ktorý organizuje a zastrešuje Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach.

            Hlavným cieľom projektu Botanikiáda je vzbudiť záujem talentovaných žiakov o oblasť botaniky prostredníctvom hravej formy súťaže a nenútenou formou ich informovať o význame rastlín, ochrane a tvorbe životného prostredia. Zároveň je jednou z úloh podujatia motivovať pedagógov biológie k väčšej kreativite pri výučbe.

            Tento ročník Botanikiády niesol podtitul „Vyrobené z rastlín“. Na žiačky čakali problémové úlohy na šiestich stanovištiach, ktoré boli rozmiestnené v celom areáli botanickej záhrady, nevynímajúc expozičný skleník, okolie bazénov či parenísk, takže sa žiačky mohli zoznámiť aj so širšími priestormi botanickej záhrady a jej pestovateľským zázemím. Okrem teoretických vedomostí si overili aj svoje praktické zručnosti. Odborníci sa pedagógom pokúsili prostredníctvom zaujímavých prezentácií predstaviť nové metodické postupy a poznatky v oblasti botaniky a ekológie.

            Tešíme sa na ďalší ročník projektu!

          • Redaktori s fotoaparátom v Poprade

          • Seminár „Fotografia na každý deň“

            Dňa 15. mája sa zástupcovia mediálneho a fotografického krúžku z našej školy zúčastnili veľmi zaujímavého seminára v Podtatranskej knižnici v Poprade. Dopoludnie v knižnici bolo venované fotografii a fotografovaniu. Žiaci mali možnosť nafotiť fotky, kde využili námety a postrehy z teoretickej prednášky. Tu žiaci naplno využili svoj potenciál. Fotili všetko a každého. Zhora, zdola, z rôznych uhlov, v kresle, vo výskoku, na podlahe... Veď o tom svedčí aj počet urobených snímok – spolu niečo cez tristo! Celý workshop viedol fotograf a grafik Maroš Akuratný, ktorý mladým redaktorom a fotografom rád poskytol cenné rady. Dal im aj možnosť súkromne poslať svoje fotografie na mail, kde si ich pozrie, zhodnotí a poradí im. Toto školenie prinieslo všetkým zúčastneným vzácnu skúsenosť. Ďakujeme.       Kristína Jenčíková, 8.A

          • Zlato, striebro i bronz sú naše

          •  

            V piatok 10. mája sa v Sabinove konalo okresné kolo súťaže Slávik Slovenska 2019. Našu školu reprezentovali víťazi školského kola a máme veľkú radosť z úspechu, ktorý sa im podarilo dosiahnuť. Miško Matisovský (3.A) získal 3. miesto v I. kategórii, Anetka Stajančová (4.B) si odniesla diplom za 1. miesto v II. kategóriiSimonka Krajňáková (9.A) sa umiestnila na 2. mieste v III. kategórii. V silnej konkurencii tak obstáli výborne! Srdečne blahoželáme a želáme, nech sa im v speve aj naďalej darí a nech prinášajú radosť nielen sebe, ale každému, kto má rád ľudovú pieseň.  Anetka bude našu školu a okres Sabinov reprezentovať aj na krajskom kole v Prešove. Držíme jej palce!

          • Základná škola Pečovská Nová Ves žne úspechy aj v Bruseli

          • Vo štvrtok, 9.mája na našu školu zavítal poslanec PSK Mgr. Miloslav Repaský, zástupca PSK vo Výbore regiónov v Bruseli,  a priniesol nám fantastické správy. Ocenil 25 žiakov našej školy, ktorí sa zapojili do výtvarnej súťaže MY REGION, MY NEIGHBOURHOOD. Okrem toho, že práce našich žiakov boli súčasťou výstavy v Bruseli,  tri víťazné práce boli spracované a vydané ako pohľadnice. Sme pyšní na našich žiakov!

             

          • Turnaje našich športovcov

          • Koncom apríla sa žiaci a žiačky našej školy zúčastnili  spoločného futbalového turnaja McDonald´s Cup v Lipanoch. V "B" skupine sme si zmerali sily s tromi mužstvami - ZŠ Šarišské Dravce, ZŠ Komenského 113 Lipany a ZŠ Brezovica. Súperom sa darilo o niečo lepšie a nakoniec sme v skupine obsadili 3. miesto, čo nestačilo na záverečný boj o postup na krajské kolo. To nás však motivuje k tomu, aby sme sa do budúceho roku zlepšili.

            3.5.2019 sa v našej telocvični konal každoročný veľkonočný flórbalový turnaj žiakov 5.-7. ročníka. Do "A" skupiny boli vyžrebovaní žiaci 5.B, 6.B a 7.B, "Áčky" bojovali v "B" skupine. Niektoré zápasy mali jednoznačného víťaza, iné boli veľmi vyrovnané a boli aj také, kde sa zrodilo menšie prekvapenie. Po skončení skupín si v boji  o 5. miesto zmerali sily žiaci 5.B a 6.A, v ktorom zvíťazili starší z tejto dvojice. O 3. miesto bojovali žiaci 6.B a jediné mužstvo, ktoré v skupine porazilo starších žiakov, bolo z 5.B triedy, čo sa im podarilo aj v tomto zápase. Finále bolo v podaní dvoch najstarších tried a po veľmi dobrom a vyrovnanom zápase sa nakoniec po výhre 5:3 nad žiakmi 7.B z celkového víťazstva tešili žiaci 7.A.

            V utorok 7.5. sme sa na ihrisku s umelou trávou MFK Sabinov zúčastnili Futbal Cupu, turnaju v malom futbale starších žiakov. Tohto roku si zmeralo sily 10 škôl, ktoré boli rozdelené do 2 skupín. Hneď po žrebe bolo jasné, že boj o prvé 2 miesta v skupine bude náročný, keďže sme sa v našej "B" skupine stretli proti ZŠ Komenského 113 Lipany a minuloročnému finalistovi zo Šarišských Draviec. Po zlom vstupe, keď sme prehrali so Šarišskými Dravcami, sme si víťazstvami nad ZŠ Hviezdoslavovou Lipany 4:1 a 17. novembra Sabinov 9:1 udržali šancu na druhé miesto v skupine. K tomu sme potrebovali vyhrať proti ZŠ Komenského, ale remíza 4:4 nám nakoniec stačila iba na 3. miesto v skupine. Tohto roku nám nakoniec jeden gól chýbal, ale o rok to bude určite lepšie.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Školská 459/12, Pečovská Nová Ves
      • riaditeľka: PaedDr. Katarína Sačková, 0911 566 303 zástupkyňa: RNDr. Gabriela Petríková, 0911 366 303 ekonomický úsek: p. Ing. Kochanová, p. Novická 0911 233 283 vedúca jedálne: p. Emília Vargová 0911 280 875 zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: 0911 930 462 odhlasovanie stravy v MŠ: 0917 429 504
      • Školská 459/12 Pečovská Nová Ves Slovakia
      • 36158097
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje