• plán + príprava + realizácia = životná prax

          • Praktické know-how získali do života naši štvrtáci, ktorí na pracovnom vyučovaní prepojili finančnú gramotnosť s dobrým jedlom.

            AKO? No, jednoducho!😉

            Urobili plán, rozrátali potrebné financie, rozdelili si prácu a chutný výsledok bol na svete.😊

            Dúfame, že táto skúsenosť prinesie do štvrtáckych domácnosti šikovného pomocníka, či už pri nákupe alebo i v kuchyni. Učíme sa predsa pre fungovanie v živote! 

          • Židia v Pečovskej Novej Vsi – Deportácia židovského obyvateľstva

          • Pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom sme si v piatok pripravili prezentáciu o osudoch židovskej rodiny z Pečovskej Novej Vsi, ktorej členovia boli  počas II. svetovej vojny deportovaní do „táborov smrti.“ Zmapovali sme ich osudy a tragické udalosti, ktoré sa udiali pred viac ako sedemdesiatimi ôsmimi rokmi.

            Vychádzali sme zo spomienok členky tejto rodiny. Žiaci poznali reálnu skúsenosť, v tom čase dvanásťročného dievčaťa, ktoré tento osud žilo na vlastnej koži. K priblíženiu týchto udalostí boli k dispozícii i zapožičané autentické fotografie.


            Súčasťou výstavy boli aj fotografie a informácie o budove synagógy v Pečovskej Novej Vsi a Židovskom cintoríne. Prezentáciu sme doplnili výstavou s historickými artefaktmi z daného obdobia, ktoré pochádzajú priamo z našej obce.

            Cieľom bolo, aby si žiaci uvedomili, že udalosti druhej svetovej vojny a deportácií sa neodohrali len vo filmoch a knihách, ale aj v našej dedine, teda na miestach, ktorými denne prechádzajú a kde žijeme naše každodenné životy.

          • "Bohu na chválu - ľuďom na pomoc."👨‍🚒‍🚒

          • 4. mája sme si pripomínali patróna hasičov - sv. Floriána. Útroby hasičskej zbrojnice boli tým najvhodnejším miestom. Touto cestou ĎAKUJEME dobrovoľným hasičom, ktorí nás sprevádzali počas dňa otvorených dverí a sprostredkovali žiakom svoje skúsenosti, vedomosti i reálne situácie, počas ktorých chránili a zachraňovali nielen majetok, ale i ľudské životy.

            Dúfame, že táto osobná skúsenosť vznieti v našich žiakoch túžbu a odvahu konať podobne a od septembra rozšíria rady dobrovoľného hasičského zboru v rámci krúžku, ktorý sa chystá. Vieme, že naši žiaci majú srdcia na tom správnom mieste a dokážu už v mladom veku prispieť svojou čiastkou k tak ušľachtilej a rešpekt vzbudzujúcej práci.

            ĎAKUJEME, hasiči!👨‍🚒

          • 💃🕺"MAMO, TATO, POCE TANCOVAC…"💃🕺

          • V piatok sa 🍎tréningová "skúška"🍎 jablučkárov a jablonečkárov trošku líšila od tých klasických. V hojnom počte sa totiž na svoje ratolesti prišli pozrieť rodičia, súrodenci i príbuzní. Mali možnosť nahliadnuť do toho, ako taká skúška vyzerá, počnúc od rozcvičky (vyskúšali si ju všetci zúčastnení - naše p. učiteľky ich nešetrili, no zvládli to bravúrne😃) až po tance a hry, ktoré majú nacvičené najmenšie deti, ale aj naši mladí. O kultúrny program sa postaral multiinštrumentalista a výrobca ľudových nástrojov- Vladimír Vaľuš.

            Hudba hrala, spievalo sa, tancovalo a my sme nesmierne radi, že sme sa mohli takto stretnúť ako jedna jablučková a jablonečkárska rodina! ❤️🤍

            P.S. Skúška by sa nezaobišla bez dobrých domácich koláčikov. Chceme sa preto poďakovať aj mamkám našich detí za pohostenie, ktoré pripravili.🍰

            P.S.2:

            Milí rodičia!

            Ďakujeme, že svoje deti učíte vyrastať a dospievať s folklórom a zachovávať ho tak naďalej. Rastie nám generácia perfektných mladých, ktorí sú zanietení a tvrdo pracujú na rozvíjaní talentu.

          • Stali sme sa živými krokusmi

          •  ...v každom z nás je už navždy stála spomienka na deti, obete holocaustu. Dojmy z rozhovorov o utrpení ľudí počas 2. svetovej vojny a z filmu "Chlapec v pruhovanom pyžame" sú už v ich srdciach uložené nastálo. Naši siedmaci ich takto odprezentovali vo svojich projektoch. 

            "Nie vojne! ...Nech sa to už nikdy nezopakuje!... Túžime po priateľstve, ľudskosti a po živote v mieri." To boli slová, ktoré sú posolstvom a živými kvetmi v nás a neutíchnu ani zavŕšením projektu "Krokus" na pamiatku tisícov detí, ktoré zahynuli v koncentračných táboroch.

          • 🎭Divadelníci stáli na doskách, ktoré znamenajú svet

          • V utorok sa partia z nášho DramaClub zúčastnila dramatického festivalu v anglickom jazyku, ktorý je každý rok organizovaný Prešovskou univerzitou a jej Inštitútom anglistiky a amerikanistiky. Festivalu sa zúčastňujú žiaci základných aj stredných škôl, tento rok prispela svojou scénkou dokonca aj Univerzita tretieho veku.

            Festival sa už tradične koná na doskách ukrajinského divadla – Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove. Naši žiaci sa na chvíľu stali skutočnými hercami a vyskúšali si, čo znamená stáť na doskách, ktoré znamenajú svet.

            Odviedli skutočne profesionálnu prácu. Boli pochválení za nádherné kostýmy, scénu a aj angličtinu, ktorou zvládli naučené dialógy.

            Sme na nich veľmi pyšní.❤️

            Veríme, že sa festivalu zúčastníme aj budúci rok.

          • 1.máj+☀️+🏃‍♀️🏃=😊

          • Slnečné počasie, výborná atmosféra, podpora fanúšikov, voľný deň oslávený športom a úsmevmi na tvárach našich žiakov = športovcov = bežcov.

            A aký bol Váš 1. máj? 😊

            Naši úspešní pretekári:

            Deti 6 - 7 ročné:

            1. Stela Regeciová,

            2. Mia Jabconová,

            3. Štefan Slivko.

             

            Chlapci  8 - 9 roční:

            1. Matej Vrabeľ,

            2. Peter Bilý,

            3. Damián Želinský .

             

            Dievčatá 8 - 9 ročné:

            1. Alica Bečaverová,

            2. Ela Majdáková,

            3. Ivana Miškufová.

             

            Chlapci 10 - 11 roční:

            1. Filip Bečaver,

            2. Michael Kochan,

            3. Tomáš Giňa.

             

            Dievčatá 10 - 11 ročné:

            1. Alica Čekanová,

            2. Ema Viktória Palčová,

            3. Ema Slivková.

             

            Chlapci 12 - 14 roční:

            1. Kristián Bilý,

            2. Richard Haladej,

            3. Erik Vargovčík.

             

            Chlapci 15 - 17 roční:

            1. Dávid Mário Palčo,

            2. Jakub Strič,

            3. Jozef Čekan.

          • ⭐⭐⭐Naše ENGLISH STARS⭐⭐⭐

          • Naša škola si tento rok prvýkrát vyskúšala súťaž v anglickom jazyku pre 1. – 9. ročník. Ide o medzinárodnú súťaž ENGLISH STAR, v ktorej si žiaci porovnávajú svoje vedomosti nielen v rámci tried, ale aj v rámci škôl po celom Slovensku.

            27. apríla 2023 si žiaci 2. - 9. ročníka potrápili hlavičky nad úlohami z angličtiny. Otázky boli rôzne, preverovali znalosť slovnej zásoby, gramatiky, ale aj čítania s porozumením. Na oficiálne výsledky si síce ešte chvíľu počkáme, hreje nás však pocit, že sme si znova skúsili prácu s jazykom, ktorý milujeme.

            Pozrite si zopár fotografií našich ,,English Stars“.

          • Skvelý záver ⚽detskej futbalovej ligy⚽ u nás!

          • Detská futbalová liga sa odohrávala v tomto školskom roku trojkolovo. V decembri sme sa stretli v hale v Sabinove, vo februári i dnes na našej domácej pôde. 

            🥉Naši športovci sa zapojili do súťaže v kategórii U15 a po dnešnom dni im na krku visia bronzové medaily.🥉 Nechýbalo veľa a na hrudi by nám pristalo striebro, ale tréning robí majstra! Tak my ešte budeme trénovať. 😊

            Zlatý pohár si odnieslo družstvo Šarišských Michalian, ktoré postupuje ďalej a bude si merať sily s rovesníkmi v Banskej Bystrici a striebro získali chlapci z Jarovníc.

            O ocenení pre najlepšieho strelca sa rozhodlo až vo finálových roztreloch. Šťastie v podobe trafenej žrde, ale i následné rozvlnenie siete vďaka gólu prinieslo tento titul strelcovi z Jarovníc, ktorý doma určite nájde miesto pre túto trofej.

            Všetky futbaluchtivým športovcom držíme im palce,  prajeme veľa úspechov a tešíme sa opäť o rok!

             

          • Hrnce, misky, drótovať!

          • ... desať drobcov na Budatínskom zámku a ďalší super deň 😊

            Cesta rýchlikom ubiehala sledovaním krás Slovenska, videli sme niekoľko hradov a kaštieľov, Tatry, Liptovskú Maru.

             Pani učiteľka, naozaj je to naše Slovensko krásne.

            Na Budatínskom zámku nás očarili nielen výrobky z drôtu, ale aj tajomná veža, dobové oblečenie a obedňajší piknik v parku.

            Počasie nám prialo, historická Žilina sa nám páčila, v nákupnom centre sme „vyskúšali“  všetky pohyblivé schody a cesta domov nám opäť rýchlo ubehla...

            Už teraz sa tešíme na ďalší Krok za krokom po Slovensku.👣

          • 🌎Deň Zeme a vytvorená vlastná encyklopédia!

          • V apríli si každoročne pripomíname Deň Zeme, preto sa naša škola ešte v piatok zapojila do celoškolskej akcie venovanej poznávaniu a ochrane našej planéty. Počas dňa žiaci absolvovali vychádzku s triednym učiteľom, na ktorej mali zistiť a objaviť zaujímavú, možno nepoznanú živú alebo neživú súčasť prírody. Počas vychádzky niektorí žiaci iniciatívne pozbierali odpadky v okolí. ĎAKUJEME!

            Prváci na cyklochodníku dokonca objavili „stroj času“, vlastne tlačiareň. Týmto sa chceme poďakovať pracovníkom obecného úradu, ktorí pomohli odstrániť tento elektroodpad, pretože patrí do zberného dvora a nie do prírody.

            Žiaci plnili rôzne úlohy a ani si nevšimli, že výsledkom  pátrania boli nadobudnuté nové vedomosti, ale najmä to, že prírodu musíme chrániť pre ďalšie generácie.

            Čo všetko sme objavili?

            Nájdete v prílohe tu: DEN_ZEME_SKOLSKa_ENCYKLOPEDIA.docx

            Prajeme zaujímavé čítanie.    

          • Jazykový🌸 po prvýkrát a hneď BRONZ!🥉

          • V tomto školskom roku sme sa po prvýkrát zúčastnili súťaže Jazykový kvet a podarilo sa nám uspieť. Talent, poctivá príprava, čas a ochota sa vyplatila!

            Sofia Pellová, 4.A sa v krajskom finále prednesom básne v anglickom jazyku umiestnila na krásnom 3. mieste.

            BLAHOŽELÁME!

          • Chlapci zbierali futbalové skúsenosti⚽

          • Štvrtok sa opäť niesol v znamení futbalu!

            Naši žiaci zbierali skúseností v konkurencii 10 škôl. Ťažké zápasy v našej skupine so sebou priniesli prehry, ale futbalové zručnosti nadobúdame práve takýmito stretnutiami sa s rovesníkmi. Chyby a prehry sú pre nás v tomto prípade dobrými učiteľmi, pretože nám dávajú možnosť poučiť sa a pracovať na sebe.

          • Krôčik od bronzu na McDonald's cup⚽

          • V stredu sme na McDonald's cup v Lipanoch v konkurencii 8 škôl po bojovných výkonoch postúpili zo skupiny, no v boji o bronz sa nám uspieť nepodarilo. Dobrá skúsenosť nám opäť ukázala, na ktorých herných činnostiach musíme ešte zapracovať. Chýbalo nám i trochu šťastia, ale dúfame, že o rok sa vrátime s lepším umiestnením!

          • A môže sa kraľovať!👑

          • Aj tento školský rok sa naša škola zapojila do súťaže Recykluj a vyhraj. V súťažnej kategórii SABI výtvor bude reprezentovať našu školu „TRÓN KRÁĽOVSKEJ VÝSOSTI SABI“.

            ❤️Ďakujeme za „zlaté ručičky“ p. učiteľke Lýdii Mizerákovej, pod ktorej vedením vzniklo toto unikátne dielo.

            Držte nám v súťaži prsty!!!

          • 🤝SNAŽÍME SA SPOLOČNE

          • Túto stredu sme mali možnosť byť pri otvorení nového hygienického centra, ktorého súčasťou sme od tohto školského roka v spolupráci s obcou aj my. Ide o projekt s názvom "Všetci spoločne za inklúziu Rómov, lokálny rozvoj a znižovanie chudoby v Pečovskej Novej Vsi"

            Pri otvorení sme Jánovi Herovi, splnomocnencovi vlády SR pre rómske otázky, ukázali i našu prácu so žiakmi, ktorú realizujeme v škole i v miestnom komunitnom centre v poobedňajších hodinách v rámci tohto projektu. Nielen on, ale i Rastislav Jílek, poradca predsedu vlády v oblasti regionálneho rozvoja i ostatní pozvaní hostia OCENILI našu snahu podporiť a aktivizovať deti v  získavaní nových zručností a vedomostí, ale takisto v rozvíjaní ich talentu.

            Vážime si pochvalu našej práce, pretože je to pozitívny impulz, ktorý nás utvrdil v tom, že to má zmysel. ĎAKUJEME!❤️

            Veríme, že táto spoločná snaha bude prinášať pozitívne výsledky do životov všetkých ľudí. Aktívna podpora našich žiakov a rozvíjanie ich vedomostí, zručností a talentu je našou prioritou, preto sa i naďalej budeme snažiť robiť kroky k tomu, aby deti v škole i mimo nej videli zmysel vo vzdelávaní sa. Dúfame, že ako škola budeme nápomocní i v budovaní vzájomného rešpektu a spolupráce.

          • 🏃🏃‍♀️Milí priaznivci behu, pozývame Vás!🏃🏃‍♀️

          • 27. ročník

            PRVOMÁJOVÉHO BEHU ZDRAVIA

            Základné podmienky pre účasť:

            Štartovné: 5€ iba účastníci Pečovskonovoveského šľapáku

            Ceny:   Prví traja z každej kategórie hlavného behu získajú finančné odmeny. Beh o cenu starostu obce – prví traja finančné odmeny. V juniorských a detských kategóriách - prví traja vecné odmeny.

            Štartovné podmienky:

            Pretekári štartujú na vlastné nebezpečenstvo a musia mať preukaz poistenca a preukaz totožnosti. Preteká sa podľa pravidiel ľahkej atletiky. Pretekári sú povinní podriadiť sa rozhodnutiu hlavného rozhodcu.

            Všetky bližšie informácie nájdete v prílohe TUPRVOMaJOVY_BEH_ZDRAVIA_2023.doc

             

          • Tento rok je výhra NAŠA !

          • AKO MÔŽEM HLASOVAŤ?

            1. Hlasujem na stránke www.cerstvehlavicky.sk

            od 20.4. 2023 do 31.5.2023

            2. Pri prvej návšteve sa zaregistrujem

            (potrebujem mail a mobil – na jednorazové overenie smskou)

            3. Po registrácii môžem hlasovať za svoju školu.

            4. Každý deň sa prihlásim na stránke www.cerstvehlavicky.sk a hlasujem za svoju školu.

            (HLASOVAŤ SA DÁ RAZ ZA DEŇ)

            Tento rok je výhra NAŠA !

          • 🏑👊🏑Bojovný výkon na kraji!

          • Po veľkonočných sviatkoch sa naše žiačky rozhodli šalát vybehať na Krajskom kole vo florbale žiačok v Prešove.

            S tým šalátom žartujeme!😂

            Postup na kraj si vydreli po skvelom výkone v okresnom kole a zaradili sa medzi najlepšie tímy z okresov Sabinov, Prešov, Stará Ľubovňa, Humenné i Stropkov. Konkurencia silná a zápasy ťažké. Po dvoch remízach a dvoch prehrách v skupine sa im síce nepodarilo postúpiť, ale enormná bojovnosť do poslednej minúty každého zápasu si zaslúži uznanie a my veríme, že táto skúsenosť prinesie svoje ovocie a vytrvalým tréningom sa budeme zlepšovať a v budúcnosti budeme rovnocennými súpermi aj tým najlepším.

            ❤️Dievčatá, ĎAKUJEME!❤️

             

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Školská 459/12, Pečovská Nová Ves
      • riaditeľka: PaedDr. Katarína Sačková, 0911 566 303 zástupkyňa: RNDr. Gabriela Petríková, 0911 366 303 ekonomický úsek: p. Ing. Kochanová, p. Novická 0911 233 283 vedúca jedálne: p. Emília Vargová 0911 280 875 zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: 0911 930 462 odhlasovanie stravy v MŠ: 0917 429 504
      • Školská 459/12 Pečovská Nová Ves Slovakia
      • 36158097
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje