• Súboj školských časopisov🤜📰👊📰🤛

          • Posledný septembrový deň sa tri naše redaktorky časopisu PeNoVé čary zúčastnili vyhlásenia výsledkov 6. ročníka súťaže Podtatranský školák v Podtatranskej knižnici v Poprade. Náš školský časopis bojoval o popredné priečky so 16 školskými časopismi z Prešovského a Košického kraja. V tomto ročníku bola predsedníčkou poroty Beáta Penxová Mačingová a členovia Rastislav Ovšonka a Marek Vaščura. Aj keď sa náš časopis neumiestnil na žiadnej z prvých troch priečok, našu redakčnú radu to neodradilo. Práve naopak! Stretnutie s inými redaktormi školských časopisov a s profesionálmi v žurnalistike nás veľmi inšpirovalo a podporilo kreativitu v tvorbe školského časopisu až natoľko, že redakčná rada zvažuje zmeny.

            A o aké zmeny pôjde? Nechajte sa prekvapiť v nasledujúcom čísle nášho časopisu PeNoVé čary!

          • „Ak s niekým hovoríš jazykom, ktorému rozumie, prihováraš sa jeho hlave.  Ak s ním hovoríš jeho vlastným jazykom, prihováraš sa jeho srdcu.“

          •                     - Nelson Mandela, nositeľ Nobelovej ceny za mier, bývalý juhoafrický prezident

            Tieto slová presne vystihujú podstatu oslavy Európskeho dňa jazykov, ktorá sa konala 26. septembra aj na našej škole. V tento deň na mnohých školách v rámci Európy prebiehali rôzne aktivity, ktorými si 700 miliónov Európanov zo 46 členských štátov Rady Európy pripomenulo, že učiť sa cudzí jazyk je dobrý nápad.  Znalosť cudzieho jazyka je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu.

            Na našej škole v rámci tohto dňa žiaci prvého stupňa absolvovali zaujímavé aktivity počas triednických hodín aj hodín anglického jazyka. Žiaci druhého stupňa sa venovali vytváraniu nadrozmerného obrázkového slovníka, do ktorého každá trieda prispela slovíčkami v slovenskom, rómskom, anglickom, nemeckom, ruskom jazyku i ukrajinskom jazyku. Žiaci zozbierali slovnú zásobu z mnohých oblastí. Venovali sa napríklad témam ako dom, človek, príroda, škola, farby, čísla alebo zvieratá.

            Žiaci špeciálnych tried si  zasa vyskúšali, aká je úroveň ich rómskeho jazyka. Našu školu totiž navštívil odborník na slovo vzatý, pán PhDr. Roman Eštočák, lektor rómskeho jazyka a koordinátor terénnych sociálnych pracovníkov. Pán Eštočák s deťmi absolvoval niekoľko hravých aktivít, pri ktorých si spoločne uvedomili, že majú byť na čo hrdí, že sú jedineční tým,  kým sú a akým jazykom rozprávajú. Zdôrazňoval však aj to, že iba tvrdou a poctivou prácou môžu dosiahnuť iný, mnohokrát lepší život.

            Pán Eštočák navštívil aj triedy ostatných žiakov, kde so žiakmi komunikoval, odpovedal na prípadné otázky a pomáhal aj s prekladom slovíčok, ktoré deti pri tvorbe obrázkového slovníka nevedeli nájsť.

            Cieľ Európskeho dňa jazykov bol na našej škole splnený. Zamysleli sme sa na tým, že je dôležité, ako a akým spôsobom ľudia spolu komunikujú. Je dôležité, aby sa každý snažil správať k ostatným s úctou.  Rešpektovanie inakosti, či už vzhľadu alebo jazykového prejavu, vedie k rešpektovaniu ľudí vôbec. V konečnom dôsledku je výsledkom takého to správania sa  porozumenie medzi ľuďmi prejavujúce sa  láskou, úsmevom a mierom. A to je to, o čo by sme sa mali všetci snažiť.

          • Európsky týždeň športu v našom ŠKD!

          • Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity v celej Európe. Aj deti z nášho školského klubu sa 23.- 30. septembra vo zvýšenej miere venovali pohybovým aktivitám. Každý deň cvičili a tancovali v rytme populárnych melódií. Svoju obratnosť a rýchlosť mali deti možnosť ukázať pri súťažení v družstvách v rozmanitých športových disciplínach. Európsky týždeň športu naozaj rozhýbal náš školský klub a spoločne sme urobili niečo pozitívne pre svoje zdravie.

          • Vitajte v ŠKD, milí prváci!

          • Posledný septembrový deň sa v školskom klube konalo slávnostné privítanie prvákov. V úvode vystúpili s bohatým programom deti z druhého a tretieho ročníka, ktoré svojim spevom a tancom priniesli dobrú náladu. Po nich prišiel rad aj na prváčikov, ktorí sa pekne predstavili a predviedli svoju šikovnosť pri speve pesničiek. Po programe nasledovalo rozdávanie milých darčekov, ktoré vyrobili staršie deti. Dvadsaťjeden prváčikov bolo týmto oficiálne prijatých do školského klubu.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Školská 459/12, Pečovská Nová Ves
      • riaditeľka: PaedDr. Katarína Sačková, 0911 566 303 zástupkyňa: RNDr. Gabriela Petríková, 0911 366 303 ekonomický úsek: p. Ing. Kochanová, p. Novická 0911 233 283 vedúca jedálne: p. Emília Vargová 0911 280 875 zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: 0911 930 462 odhlasovanie stravy v MŠ: 0917 429 504
      • Školská 459/12 Pečovská Nová Ves Slovakia
      • 36158097
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje