• Poďme sa poďakovať za školský rok ...

          • "Za všetko ďakujte, lebo taká je Božia vôľa pri vás v Kristovi Ježišovi."

            1 Tesalonickým 5:18

            Milí rodičia, pedagógovia, žiaci, ... 

            zajtra, 29. júna, Vás pozývame na účasť na sv. omšiach - ráno o 7:00, večer 18:00 v kostole sv. Ondreja v Pečovskej Novej Vsi.

            Pri oboch svätých omšiach môžeme vysloviť vďaku za pomoc a Božiu ochranu počas celého školského roka, ktorý sa nám končí.

            "Ďakujte Hospodinovi, lebo je dobrý, lebo naveky trvá Jeho milosť."

             

             

          • uBZZZZučaný školský výlet🐝🐝🐝

          • V rámci školského výletu sa druháci našej školy rozhodli na vlastnej koži overiť si, ako je to vlastne s včielkami. Pán Ďuriš z Jakubovej Vole nám pripravil zaujímavé predpoludnie, kde sme videli prácu včeličiek, ktoré nám vyrábajú nielen svoje produkty, ale zaujali nás aj svojím príkladným fungovaním. My už vieme, ako vyzerá včelia kráľovná, trúd či najusilovnejšia včielka. Mali sme možnosť vidieť včelíny, plásty, vajíčka aj včelársky dymák. Priblížili sme sa  k včelám v špeciálnom oblečení – klobúky so sieťkou, rukavice.


            🐝A včiel sa už vôbec nebojíme.🐝

          • NEMČINA jednoducho pomocou👀👂👄 cez WOCABEE!

          • Že učenie sa môže byť aj zábavné, to je jasné každému z nás.

            Ale že môže byť zábavné aj učenie sa slovíčok z nemčiny, o tom by vedeli povedať svoje naši siedmaci. Nemecký jazyk ako druhý cudzí jazyk sa začali učiť v 7. ročníku. Na spestrenie, ale hlavne na uľahčenie sa učenia nových slovíčok sme využili aplikáciu Wocabee. Žiaci si v nej môžu precvičovať slovíčka rôznymi spôsobmi  - posluch, opakovanie, písanie, preklad aj s pomocou obrázkov, hry pre skupiny i jednotlivcov. A aby to nebolo len učenie, zároveň medzi sebou aj súťažili  a zbierali body.  V závere školského roka sme vyhodnotili troch najlepších, najúspešnejších a najvytrvalejších. A tu sú oni: 1. Nikola Šoltésová, 2. Viktória Švedová, 3. Frederik Petruš.

            Tešíme sa z ich úspechu a veríme, že  sa sami presvedčili, že UČENIE SA JE JEDNODUCHO ZÁBAVA!

          • Aj nás čosi strašilo....👻

          • Netradičným spôsobom – NOCOU v ŠKOLE - sa s 1. stupňom rozlúčili žiaci 4.B triedy. Zaujímavá  rozlúčka sa konala v piatok 18.júna 2021. Bohatý program (vybíjaná a hry v telocvični, objednaná pizza, aktivity a zábavné súťaže v spoločenskej miestnosti, pozeranie filmu v knižnici, nočný pochod školou s baterkami, čítanie povestí pred spánkom v ŠKD, ranná rozcvička na ihrisku, raňajky v školskej kuchynke, skupinové riešenie zašifrovaných správ na rôznych stanovištiach v priestoroch školy, medaily i ceny za aktivity ...) priniesol zábavu, dobrú náladu a pestré zážitky odvážnym  štvrtákom.      

            A to, čo nás pri nočnom pochode školou vystrašilo, sme neodhalili. Možno to bol blúdiaci DUCH nejakého so známkami nespokojného žiaka, ktovie?! 🤷

          • Posledný mesiac v ŠKD aj 🛴či 🎭, ale i 💖 pre tatkov!

          • 1. júna sme zábavnými hrami a športovaním na školskom ihrisku oslávili Deň detí.

            Prispeli sme aj k skrášleniu areálu školy, a to peknými kresbami, ktorými sme ozdobili chodník pred jej vstupom. Prostredníctvom prezentácie sme si zasa priblížili históriu obce Pečovská Nová Ves, jej symboly i historické pamiatky. Na vychádzke sme si následne prezreli významné budovy a kaštiele obce.

            10. júna sa v priestoroch školského klubu rozozvučali tóny pekných melódii, ktoré prišli zahrať deti zo ZUŠ v sprievode svojich učiteľov. Nezabudli sme ani na sviatok našich milých otcov, tatkov, tatušov... Ako poďakovanie za ich lásku a starostlivosť sme im vyrobili srdiečkové pozdravy. Deti si tiež okrem rôznych pohybových a loptových hier vyskúšali aj jazdu zručnosti na kolobežkách, v ktorej prejavili svoju rýchlosť a obratnosť. Vďaka uvoľneniu pandemických opatrení nás 21.6. mohlo navštíviť bábkové divadlo Morgonrock. Hlavným hrdinom predstavenia bol  ustráchaný čert Kolofón, ktorý doteraz iba dobroty z pekelného kotla vylizoval, ale teraz musí Luciferovi priniesť dve neposlušné deti. Na zemi stretáva pokrokovo zmýšľajúcich Janka s Marienkou, citovo rozorvanú Ježibabu, lúpežníkov a zdravú bio stravu. Príbeh bol plný humoru, dobrodružstva, kúzelných chvíľ a nečakaných zvratov.

            Všetkým deťom prajeme krásne letné prázdniny plné oddychu, zábavy a pekných zážitkov.

          • „Learning another language is becoming another person.“ Haruki Muraka

          • Tak, ako hovorí príslovie z nadpisu, aj naši žiaci sa učením jazyka stávajú inými ľuďmi. Spoznávajú iné kultúry, zvyky a tradície. Zisťujú, že na svete nie sú sami. Vnímajú, že aj iné deti v ich veku majú sny a plány, prežívajú radosť, ale aj strach z niečoho nového.

            Toto všetko a hádam ešte viac zažili a spoznali naši žiaci aj prostredníctvom projektu eTwinning, na ktorom počas školského roka veľmi usilovne pracovali. Počas tohto obdobia si s kamarátmi z piatich krajín Európy vymenili päť listov. Písali o sebe, o svojej rodine, záľubách, predstavovali miesto, kde žijú a aj školu, do ktorej chodia. Vymenili si kresby, či blahoželania do nového roka. To všetko v angličtine a písané rukou. Najlepšie však o zážitku a pocite dostať list v obálke od kamaráta zo zahraničia vedia povedať sami. Tu je niekoľko z ich reakcií:

            Najlepšie bolo, že som spoznala niekoho z inej krajiny... Našla som si novú kamarátku a spoznala jej spôsob života...“

            Skvelé bolo, že som si precvičila angličtinu, zistila som, koľko toho viem a naučila sa nové slovíčka a vety.“

            „ Páčilo sa mi, ako bol projekt premyslený.... Myslím, že e-Twinning je skvelý...“

            „Spoznala som veľmi príjemnú dievčinu.... Určite by som do toho išla znova...“

            „Skvelé je, že mám kamarátku a môžem si s ňou písať...“

            „ Je to super pocit si takto posielať listy z iných krajín...“

            „Bolo to dobre, že som sa zapojil, lebo to bola sranda. Musel som písať po anglicky bez pomoci niekoho iného, bola to moja vlastná tvorba.“

            „Vôbec sme sa nepoznali, ale rozprávali sme sa o všetkom...Je výhoda, že pri písaní listov sa zlepší aj moja angličtina...“

            Na otázku, čo by na projekte ešte vylepšili sa všetci zhodli na tom, že im chýbalo stretnutie online alebo naživo. To sme bohužiaľ vďaka neprítomnosti v škole tento rok nestihli.

            Tešíme sa však, že sa žiakom projekt páčil.

            Ďakujeme za to, že tak usilovne pracovali a môžeme sľúbiť, že niečo podobné rozbehneme aj budúci školský rok!

             

          • Máme úspešnú spisovateľskú prvotinu v zborníku!📖✍️

          • Naša žiačka Ivanka Kulbaková, 5.B sa chytila pera i šance a poslala svoju spisovateľskú prvotinu do literárnej súťaže Literárne Košice 2021, ktorú zorganizovala Knižnica pre mládež mesta Košice.

            Porote sa jej literárne dielo na tému Môj dedko vypil elixír mladosti natoľko zapáčilo, že spolu s ostatnými víťaznými prácami bolo zverejnené v printovej aj elektronickej podobe pod názvom Zborník ocenených prác 2021.

            Ivanke gratulujeme a prajeme tvorivé pero pri písaní ďalších skvelých literárnych diel! 

            Príbeh o dedkovi a čarovnom elixíre v podaní Ivanky Kulbakovej nájdete na strane 103 na tomto odkaze: 

            https://www.kosicekmk.sk/images/2018/vydavame/LK_2021_ZBORNIK.pdf

          • Aj s technikou sa dá robiť umenie

          • S koncom školského roka sa končia aj hodiny informatiky a programovanie s micro:bitmi, ktoré máme vďaka Nadácii Pontis a Telekom. Na rozlúčku s touto technikou sme sa zahrali na umelcov a skladali vlastné melódie a do toho sme si vytvárali atmosféru blikajúcimi farebnými pásikmi. Bola to super zábava.  :)

          • 👮Správna voľba!

          • V našej škole nastal v piatok, 11.06.2021, rozruch!

            Pred budovou zastavili dve policajné autá.

            To však len v rámci preventívneho programu Polície SR prišli príslušníci z OO PZ v Sabinove a Prešove na besedu. Cieľovou skupinou boli žiaci 2. ročníka a témou boli krádeže maloletých. Formou rozprávania a dohovárania boli deti upozorňované na riziko, ktoré môže vzniknúť pri nerozumnom správaní, čím sú krádeže, bitky, vydieranie, šikanovanie, navádzanie na priestupky. Policajti v diskusii s deťmi rozobrali rôzne prípady z ich života s následným poučením pre ostatných.

            Veríme, že tieto aktivity podporia v deťoch zodpovedné správanie.

          • Pippi by z nás mala radosť!

          • Určite všetci dobre poznáte príbeh o dievčatku, ktoré preslávili jej dva odstávajúce ryšavé vrkoče, šibalský úsmev, dlhé topánky a rôznofarebné pančuchy... Áno, Pippi Dlhá pančucha sa vryla do našich sŕdc, pretože bola neuveriteľne priateľská, dobrosrdečná a šantivá... Vryla sa aj do srdiečok žiakov zo 4.B  - tí ju  mali možnosť bližšie spoznať  vďaka projektovému vyučovaniu, ktorým si spríjemnili  jeden školský deň. Počas neho si pripomenuli veselé príbehy z knihy o Pippi, ktorú predtým prečítali, dozvedeli sa o tvorbe spisovateľky Astrid Lindgrenovej, riešili zábavné úlohy venované tejto literárnej postavičke, vypracovali čitateľský záznam – teda písali, hrali sa, tvorili...

            A zaujímavé je, že v ten deň sa naše štvrtáčky naozaj na Pippi aj  trochu podobali!!!  

            Veru: „Ak by Pippi chodila k nám do školy, tak by z nás mala  veľkúúúúú radosť!“

          • 🎶Koncert v ŠKD🎶

          • Dňa 10. júna, sa školský klub detí rozozvučal melódiami a skladbičkami, ktoré popoludní prišli do ŠKD predviesť deti zo ZUŠ v doprovode svojich učiteľov. Pripravili deťom milý malý koncert, na ktorom predviedli svoje zručnosti v hre na hudobné nástroje: klavír, keybord a akordeón.  

            Koncert sa deťom páčil, pretože malými hudobníkmi boli aj ich spolužiaci.

            🎶Ďakujeme za pekné spestrenie chvíľ v ŠKD.🎶

          • Čo všetko deťom k šťastiu treba?

          • ... slnko a modrý kúsok neba, piesok a v izbe s hračkami dva veľké bozky od mamy...

            Slová jednej známej pesničky  presne vystihujú to, čo deti naozaj k šťastiu potrebujú.

            1.júna 2021 dostali k svojmu sviatku ešte niečo  viac – DEŇ BEZ UČENIA. Deň plný hier, súťaží, oddychu, smiechu, relaxu...   Deti našej školy si ho plným priehrštím vychutnali : poniektorí počas športovo – zábavných súťaží a hier, iní na opekačke, ďalší sa vydali na cestu za sladkou zmrzlinou, niektorí  zasa hľadali talenty vo svojej triede alebo pozerali rozprávku... A našli sa aj takí, ktorí si pripravili aktivity na pobavenie seba i svojich spolužiakov, a veru sa pri tom dobre zabavili!!! No a keďže vieme, že deti obľubujú prekvapenia, tak milým prekvapením pre ne bolo nielen vystúpenie sokoliarov, ktoré im spríjemnilo ich veľký DETSKÝ sviatok, ale aj sladký balíček od rodičovskej rady, za ktorý posielajú jedno spoločné „ĎAKUJEME!“

          • 💧Aj tá naša "kvapka" POMOHLA!💧

          • Tím OZ Tehlička nám ďakuje...

            "V roku 2019 ste prispeli do verejnej zbierky Tehlička, ktorej výnos bol určený pre obete ničivých záplav v indickom štáte Kérala. Išlo o najhoršie povodne za posledných 100 rokov - pripravili o život takmer 500 ľudí, asi 24 000 ľudí bolo umiestnených v humanitárnych táboroch, voda zničila 20 000 domov a tisícky ľudí tak prišli o strechu nad hlavou. Naše občianske združenie SAVIO reagovalo na humanitárnu katastrofu zbierkou Tehlička, ktorá vrátila domov 23 chudobným rodinám aj vďaka Vašej štedrosti. 

            Z čistého výnosu zbierky 107 409,57 EUR sa podarilo postaviť 14 nových domov a 9 zničených domov opraviť. Pre projekt boli vybraní najnúdznejší prijímatelia pomoci, ktorí nielen ostali bez domova, ale kvôli povodniam prišli aj o zdroj živobytia. Pomoc bola poskytnutá rodinám z ekonomicky slabých oblastí, ktoré by bez externej pomoci dôsledky povodní neprežili."

          • Voňavo, krásne a milujúco bolo v máji v ŠKD

          • Mesiac máj je krásny a voňavý jarný mesiac, v ktorom sme oslávili aj dva pekné sviatky: Deň matiek a Deň rodiny. V ŠKD sme na nich pamätali. Mamičkám deti k ich sviatku usilovne vyrobili a podarovali krásne kabelky a svoje mamičky si aj výtvarne nakreslili. Deň rodiny sme si pripomenuli aktivitkami, pri ktorých sa deti naučili rozoznávať členov rodiny, tvorili rodostromy rodín, kreslili členov svojej rodiny.

            Máj je aj mesiacom, kedy vo väčšej miere chodíme do prírody, aby sme sa nadýchali sviežeho a voňavého jarného vzduchu a rozhýbali turistikou naše telo po zime. Preto sme sa učili správaniu v prírode a hlavne udržiavaniu čistoty v prírode a dôležitosti recyklovania odpadkov. Vyrobili sme si z recyklovateľného materiálu krásne vtáčiky a spoločenskú hru - sloníka.

            Venovali sme sa aj včielkam, bez ktorých by asi život na Zemi zanikol. Spoznávali sme, aké sú pre nás užitočné a ako zmysluplne majú usporiadaný život v úli. Ako usilovné včielky pracovali aj deti, keď si včielky vyrobili z papiera. Mali z nich veľkú radosť.

            Nezabudli sme ani na ďalšie dva významné dni v máji: Medzinárodný deň múzeíSvetový deň korytnačiek. Múzeá sme navštívili prostredníctvom virtuálnych prehliadok, prostredníctvom ktorých si deti prezreli múzeum starých hračiek, prírodovedné múzeum, múzeum dinosaurov, múzeum A. Warhola. Tvorbu obrazov A. Warhol si deti aj vyskúšali, keď si jeho štýlom farebne vymaľovali Mickeyho Mousea. Vyrobili si aj mechanické hračky – motýle. Deň korytnačiek sme si pripomenuli filmom o korytnačkách a tvorbou papierových korytnačiek.

            Žijeme teraz majstrovstvami sveta v hokeji a fandíme našim hokejistom. Naozajstní vlastenci sú hrdí nielen na športovcov, ale aj na našu krásnu vlasť. Preto sme sa venovali aj Slovensku, jeho krásam, spoznávali sme mestá, hory, rieky, hrady a iné zaujímavosti a krásy prostredníctvom prezentácie a následne aj prostredníctvom kvízu o Slovensku.

            To všetko, ako aj športové súťaženie na ihrisku, vychádzky do prírody a ešte mnoho ďalšieho prežili deti v máji. Tešíme sa, že situácia s pandémiou sa upokojila a že v júni sú už opäť všetky deti spolu v ŠKD, pretože nás čaká množstvo ďalších zaujímavých činností a aktivít.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Školská 459/12, Pečovská Nová Ves
        • riaditeľka: PaedDr. Katarína Sačková, 0911 566 303 zástupkyňa: RNDr. Gabriela Petríková, 0911 366 303 ekonomický úsek: p. Ing. Kochanová, p. Novická 0911 233 283 vedúca jedálne: p. Emília Vargová 0911 280 875 zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: 0911 930 462 odhlasovanie stravy v MŠ: 0917 429 504
        • Školská 459/12 Pečovská Nová Ves Slovakia
        • 36158097
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje