• Pracujeme a podporujeme sa navzájom - Globálne vzdelávanie

          • Globálne vzdelávanie otvára myseľ a oči ľudí voči komplexnej realite sveta a prebúdza potrebu priviesť k väčšej spravodlivosti, rovnosti, udržateľného a dôstojného spôsobu života pre všetkých. Cieľom tejto aktivity bolo uvedomiť si, ako znečisťovanie životného prostredia škodí ľuďom, všímať si prostredie, v ktorom žijeme, a mieru jeho znečistenia. Ďalej naučiť sa triediť, recyklovať, využiť a minimalizovať odpad a chrániť svoje životné prostredie.

            13.3.2020 sa žiaci špeciálnych tried zúčastnili aktivity s názvom ,,Globálne vzdelávanie". Triedne pani učiteľky a pán učiteľ týchto žiakov im tento pojem priblížili v podobe prezentácie, a potom sa všetci spolu pustili do aktivít, ktoré mali vopred pripravené. Žiaci pracovali v skupinách a navzájom sa medzi sebou podporovali a pomáhali si. Učitelia špeciálnych tried na konci tejto aktivity vyjadrili spokojnosť v spolupráci medzi deťmi a učiteľom a zhodli sa na tom, že aj deti v špeciálnych triedach môžu byť šikovné a kreatívne. Sme radi, že ich máme.

          • Tipy na voľný čas :) Zabavte sa s nami :)

          • Milí naši šikovní družinári!

            V piatok máme v kalendári 1. máj, ktorý je medzinárodným sviatkom práce a pracujúcich. Pripomínajú si ho ľudia vo viac ako 80-tich krajinách po celom svete, preto sme sa na tento sviatok zamerali aj v aktivitách, ktoré sme pre Vás na aktuálny týždeň pripravili.

            Veríme, že Vás naše tipy na vyplnenie voľného času zaujmú a zabavia. Budeme rady, ak sa s nami prostredníctvom fotografie alebo správy podelíte o to, ako sa Vám darilo

            aktivity_Povolania.pdf.

            Prajeme Vám veľa tvorivosti a zábavy!

            Vaše vychovávateľky: Helena Ivančíková a Daniela Polomová

          • Veľkonočné pohľadnice

          • Aj žiaci špeciálnych tried chýbajú svojim triednym učiteľom, preto si pre nich pripravili malé prekvapenie - ,,VEĽKONOČNÉ POHĽADNICE". Vďaka týmto pohľadniciam žiaci vedia a nezabúdajú na to, že ich triedny učiteľ na nich myslí a že na nich nezabúda ani počas takejto mimoriadnej situácie. Už teraz sa veľmi tešíme, keď sa všetci spolu stretneme v našej triede ako jedna veľká rodina.

          • Stačí iba trochu chcieť... :)

          • Aj napriek mimoriadnej situácii, keď sú všetky predmetové súťaže a olympiády zrušené, sme si predsa našli spôsob, ako si zasúťažiť. Dňa 16.4.2020 sa konala on-line matematická súťaž v riešení zaujímavých a netradičných úloh – ATTOMAT.  Žiačka 6.A triedy, Emma Stajančová,  si v nej zmerala sily so svojimi rovesníkmi nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky. V svojej kategórii obsadila pekné 12. miesto spomedzi 126 súťažiacich

            Ak by si mal záujem, tak úlohy zo súťaže nájdeš tu:

            https://www.p-mat.sk/aktivity/attomat/

             

             

          • Aktivity na DEŇ ZEME

          • Milé deti, milí družinári!

            Nevieme odhadnúť čas, ktorý ešte budeme tráviť doma, bez spoločných chvíľ v škole a v družine. Myslíme na Vás a záleží nám na tom, ako trávite voľné chvíle a čo robíte. Veríme, že nuda je pre Vás úplne neznáme slovo. Aj preto tu, na tomto mieste budeme každý týždeň uverejňovať zaujímavé činnosti, ktoré sú určené pre Vás na aktívne vyplnenie voľných chvíľ. Na tento týždeň sme pre Vás pripravili zaujímavé činnosti, ktoré sú zamerané na sviatok, ktorý bude tento týždeň 22. apríla: Pripravené sú pre Vás inšpirácie na voľné chvíle, ktoré si môžete urobiť, ak budete mať chuť a čas. Budeme veľmi radi, ak Vás zaujmú a ak sa Vám pritom bude dariť. Potešia nás Vaše prípadné postrehy alebo fotografie. :)

            Prajeme Vám veľa zábavy a potešenia.

            Aktivity_na_Den_Zeme(1).pdf


            Vaše vychovávateľky: Daniela Polomová a Helena Ivančíková

          • OZNAM O ZÁPISE DO ZÁKLADNEJ ŠKOLY

          • Vážení rodičia,  

             

            v týchto dňoch by sme v našej základnej škole organizovali zápis žiakov na povinnú školskú  dochádzku. Vzhľadom na aktuálnu situáciu, opierajúc sa o pokyny ministra školstva, Vás chceme informovať o tom, že:

             

            1. Zápis prebieha bez osobnej prítomnosti rodičov a detí – elektronickou formou.  

            2. Na stránke našej školy je už sprístupnená elektronická prihláška. Nájdete ju v sekcii Tlačivá a prihlášky.

            Túto prihlášku je potrebné vypísať. Prosím, dbajte na bezchybné a úplné vypísanie prihlášky /dĺžne, mäkčene, malé a veľké písmená a pod./.

            3. Overenie údajov poskytnutých zákonnými zástupcami sa uskutoční do dvoch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

            4. Ak má Vaše dieťa špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby, oznámte nám to, prosím; doložiť vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy ste podľa aktuálnych informácií povinní  najneskôr do 15. júna 2020.

            5. Ak chcete požiadať o odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, súčasťou žiadosti je aj odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. To sa  nebude pri zápise vyžadovať, ale ste povinní ich doručiť dodatočne, najneskôr do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

            6. V prípade akýchkoľvek nejasností alebo otázok nás kontaktujte emailom alebo telefonicky. Kontakty sú uverejnené na webovej stránke našej školy.

            7. Prosím, nezabudnite nahrať k prihláške aj potrebné prílohy, ktoré sú potrebné k vystaveniu rozhodnutia a overeniu správnosti údajov. 

             

            Predčasné zaškolenie žiakov

            Ak zákonný zástupca požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, súčasť žiadosti zákonného zástupcu, ktorým je súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast, sa nebude vyžadovať, ale zákonný zástupca ich doručí dodatočne.

             

            Nové informácie o zápise do ZŠ budú priebežne doplnené v závislosti od informácií a pokynov vydaných ministrom školstva.

             

          • Všetkým, ktorých spája viera, nádej a láska

          • Milí žiaci, vážení rodičia a kolegovia, 

            vedenie základnej školy Vám úprimne ďakuje za spoluprácu,  obzvlásť v posledných dňoch. 

            V čase prichádzajúcich sviatkov Vám želáme pokojné, s láskou a nádejou v radosti prežité dni. 

            „Lásku bez kríža nenájdeš a kríž bez lásky neunesieš.“ Ján Pavol ll

             

          • DETSKÝ ČIN ROKA

          • Aj Ty môžeš urobiť skutok dobra, ktorým zmeníš svet! Ako? Poteš smutného, daj dobrú radu, ochotne pomôž v rodine, ochráň slabšieho, povzbuď, modli sa, ...

            Dnešné udalosti ovplyvnili nielen spôsob výučby, ale aj život v rodinách. Slovo „pomoc“ nadobudlo nový, širší rozmer. Aj ty môžeš o čosi viac aj malým dobrým skutkom vniesť do každodennej reality cenné a dôležité posolstvá.

            Ak chceš prihlásiť do projektu svoj dobrý skutok, alebo opísať dobrý skutok niekoho iného, možno aj celého kolektívu, tak čítaj ďalej:

            • dobrý skutok nesmie byť vymyslený, písať o neuskutočnenom skutku nie je dobrým činom
            • pisateľom môže byť aj dospelá osoba, pedagóg ...
            • o vykonanom dobrom skutku napíš v rozsahu maximálne na 1 stranu A4 v textovom formáte Word
            • opísaný dobrý skutok pošli ako prílohu k správe pani učiteľke Ondášovej alebo Babjakovej
            • tvoj príspevok bude zaradený do jednej z kategórií projektu:

             1. ZÁCHRANA ĽUDSKÉHO ŽIVOTA 2. POMOC V RODINE 3. POMOC ROVESNÍKOM 4. POMOC ĽUĎOM    5. POMOC PRÍRODE 6. DOBRÝ NÁPAD 7. MALÝ VEĽKÝ ČIN - CENA SAŠKY FISCHEROVEJ 8. DOBRÝ ČIN  NA NETE

            • môžeš získať podporu iných detí a byť odmenený vecnou cenou
            • aj v tejto ťažkej dobe pandémie urobíš niečo vzácne a krásne, čo bude svietiť ako maják v tme ...

            Viac informácií o projekte nájdeš na www.detskycin.sk

             

          • INDÍCIA podáva pomocnú ruku s Hejného metódou

          • Nezisková organizácia INDÍCIA, s ktorou naša škola spolupracuje dáva rodičom možnosť konzultácií na diaľku k Hejného metóde.

            Všetky info o pomoci INDÍCIE pre rodičov nájdete tu:

            Konzultácie pre rodičov - Hejného metóda - INDÍCIA

            Od 30.marca - 3. apríla pripravili pre rodičov rozpis 30-minútových blokov, počas ktorých budú rodičom k dispozícii lektori cez Skype. Bloky sú rozdelené podľa ročníkov. K jednému lektorovi sa môžu prihlásiť naraz maximálne 3 osoby.

            "Chceme takto rodičom pomôcť pri výučbe svojich detí, ktoré boli v škole zvyknuté na konštruktivistický spôsob vyučovania. Konzultácie sú určené pre rodičov žiakov na 1. a 2. stupni ZŠ."

          • ***Rozsvieťme SVET NA MODRO***

          • 2.apríl je SVETOVÝM DŇOM POVEDOMIA O AUTIZME

            DNES, môžeme urobiť krok vpred k tomu, aby sme týchto ľudí vytiahli z out-u a vrátili ich späť do hry. Stačí, ak si na seba oblečiete niečo modré. Ako prejav úcty k tejto vývinovej poruche sa 2. apríla významné budovy a stavby po celom svete rozžiaria na modro. Táto farba je symbolom komunikácie. Tak ako ľudia dlhé roky nerozumeli autistom, ani oni nerozumeli zdravým. Neostaňte ľahostajní a venujte autizmu myšlienku aj vy!

            Autizmus je celoživotná porucha vývinu, ktorú charakterizujú nedostatky v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Tieto problémy sú spojené s poruchami verbálnej reči a majú za následok, že autisti sa dlhé desaťročia nachádzali na okraji spoločnosti. Deti potrebujú špeciálne vzdelávanie a starostlivú celoživotnú výchovu. Táto porucha uzatvára jedinca v jeho vlastnom svete, pričom mu sťažuje schopnosť hrať sa, vnímať a chápať bežné vnemy. 

            Tak sa pripoj k celosvetovej kampani "Rozsvieť modrú/Light up blue", ktora vychádza z inciatívy organizácie Autism Speaks. Cieľom kampane je zvýšiť povedomie o autizme a snaha začleniť ich medzi seba a vytvoriť im podmienky pre zmysluplný život. (viac info na: http://www.rozsvietmodru.sk/)

            Svoju fotku v modrom môžeš zdieľať na sociálnych sieťach, ale môžeš nám ju aj poslať na: annakallova.pecovska1@gmail.com 

             

            PS: Do pozornosti dávame aj tip na film Temple Gradin, ktorý je autobiografiou ženy, ktorá trpí vysokofunkčným autizmom. Verte nám, ocenenie Zlatý Glóbus dostal právom. Tá žena stále žije a pôsobí ako profesorka na univerzite. 

          • Keď začala spievať stíchli aj utáraní učitelia >> Janette Motlová <<

          • Drobná charizmatická žena s jemnými tmavými kučerami si sadla medzi nás a zdieľala s nami svoj život. Prečo je to dôležité? Lebo práve vďaka spolupráci s ňou nesie naša škola titul „Vnímavá škola“. Janette nás pomocou storytellingu priviedla k vnímaniu sveta ostatných okolo nás, ukázala projekt Živých knižníc a v neposlednom rade potvrdila, že naša práca so všetkými deťmi má zmysel.

            Dokonca medzi nami aj spievala. Spievala tak, že v miestnosti s dospelými učiteľmi, ktorí majú stále čo povedať, zavládlo ticho, pretože jej hlas rozsieval zimomriavky aj do utáraných duší učiteľov.

            Je to rómska aktivistka, zakladateľka organizácie Eduma, riaditeľka Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie v Bratislave a mama troch detí.

            Žena, ktorá neustále dokazuje, že zvedavosť a chcenie je oveľa viac ako farba pleti.

            Ďakujeme, že s nami spolupracuješ, Janette!

             

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Školská 459/12, Pečovská Nová Ves
        • riaditeľka: PaedDr. Katarína Sačková, 0911 566 303 zástupkyňa: RNDr. Gabriela Petríková, 0911 366 303 ekonomický úsek: p. Ing. Kochanová, p. Novická 0911 233 283 vedúca jedálne: p. Emília Vargová 0911 280 875 zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: 0911 930 462 odhlasovanie stravy v MŠ: 0917 429 504
        • Školská 459/12 Pečovská Nová Ves Slovakia
        • 36158097
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje