• Týždeň jablka v ŠKD

          • Nikto snáď nepochybuje o tom, aké zdraviu prospešné je jablko pre naše zdravie. Vedia o tom aj deti z ŠKD, pre ktoré sa celý minulý týždeň niesol v jablkovom duchu. Pani vychovávateľky pre ne pripravili na každý deň iné jabĺčkové aktivity. Hneď v úvode týždňa si deti priniesli jabĺčka, urobili výstavku a súťažili o najkrajšie jabĺčko. Z prezentácie sa zároveň dozvedeli, aké zdravé jabĺčka sú a že je to najstaršie ovocie na svete. V utorok si deti vyšli na školský dvor a výtvarne si zobrazili jabĺčka z prírodnín: gaštanov, listov, šišiek a pod. Streda sa niesla v duchu jabĺčkového súťaženia, v telocvični si deti v družstvách zmerali šikovnosť a zbierali jabĺčkové body do košíkov, vo štvrtok si v školskej kuchynke spravili jablkové dobroty a v piatok si formou kvízov a interaktívnych hier zopakovali svoje vedomosti o jablkách. Teraz už im jablká chutia oveľa viac.

          • Pieseň ako dar

          • Jeseň je nádherný čas. Vtedy je príroda odetá do pestrofarebných šiat. Október nám pripomína jednu z najvzácnejších cností, ktorá môže byť zrodená v duši človeka. Je ňou úcta k starším. Pri tejto príležitosti sa v Sabinove konal 20. októbra už 23. ročník prehliadky v speve ľudových piesní Sabinovský slávik. Malí speváci odovzdali prítomným seniorom ten najkrajší dar – poďakovanie piesňou. Predstavili sa tu deti zo sabinovského okresu a našu školu zastupovala Anetka Stajančová. A k želaniu pána viceprimátora mesta Sabinov sa pripájame aj my – milé babky, dedkovia, želáme vám, aby vaši blízki mali nielen v tomto mesiaci, ale aj po celý rok pochopenie pre vašu neistú chôdzu, trasľavé ruky, váš zhoršujúci sa zdravotný stav, aby vždy stáli pri vás tak, ako ste vy stáli pri svojich deťoch, v dobrom aj v zlom.

          • Je to proste fantastické a máme z toho radosť.

          • Dobrý deň,

            V mesiacoch september – október 2019 sme organizovali súťaž “Viem, čím budem a prečo”, do ktorej sa zapojila aj Vaša škola.

             

             

            S RADOSŤOU VÁM OZNAMUJEME,

            ŽE VÁŠ ŽIAK Samuel Čekan

            VO SVOJEJ KATEGÓRII ZÍSKAL KRÁSNE

             

            1.MIESTO

             

             

                        Všetci výhercovia obdržia hodnotné ceny. Oficiálne vyhlásenie víťazov a odovzdávanie cien prebehne vo štvrtok 7.11.2019 o 13:00 hod na veľtrhu Bibliotéky a Pedagogiky v bratislavskej Inchebe v hale A1, Literárne centrum 1. Súčasťou odovzdávania cien bude aj šou Kúzelná fyzika!

          • Pravdivé informácie, polopravdy či hoax ?

          • Demokracia sa spája s možnosťou vyjadriť svoj názor. No každý z nás by si mal uvedomiť, že názory, ktoré uverejňujeme, sa majú zakladať na pravde a majú byť overené. Žiaľ, v predchádzajúcich dňoch došlo k zverejneniu informácií, ktoré boli vyslovene zamerané na adresu našej školskej jedálne. Išlo o subjektívne a neodborné informácie jednotlivca, ktoré boli nekriticky akceptované niekoľkými jednotlivcami. Preto vám prinášame objektívne a odborné informácie.

          • Zdravá výživa a zdravý životný štýl

          • „ZDRAVÁ   VÝŽIVA  A  ZDRAVÝ   ŽIVOTNÝ   ŠTÝL": to bolo motto nášho týždenného cvičenia .

            V dňoch od 14.10.2019 – 18.10.2019 sa v našej škole vždy na začiatku vyučovania  celý týždeň krátko, ale veselo, cvičilo. Žiaci I. stupňa si na chodbách pri svojich triedach  v rytme veselých piesní a skladieb krátko zacvičili  pod vedením triednych učiteliek . Pri cvičení nechýbala dobrá nálada , úsmevy a pocit, že sme niečo urobili pre svoje zdravie.  Žiaci I.A   si  okrem cvičenia na posilnenie organizmu robili  celý týždeň smoothie  nápoje z ovocia a zeleniny.

          • Týždeň zdravej výživy

          • Počas týždňa zdravej výživy mali deti zo školského klubu možnosť obdivovať a ochutnať plody jesene. Spoločnými silami vytvorili výstavku jesenného ovocia a zeleniny, ktoré si priniesli zo svojich záhrad. Nesmela chýbať ani tradičná ochutnávka týchto zdraviu prospešných plodín. Prostredníctvom hádaniek si deti pripomenuli viac či menej známe druhy ovocia a zeleniny. Keďže k zdravému životnému štýlu patrí aj pravidelný pohyb, nevynechali sme vychádzky na čerstvom vzduchu a športovanie v telocvični. Týždeň zdravej výživy vyvrcholil prípravou zeleninového šalátu a mrkvovo-vajíčkovej nátierky. Každý pridal ruku k dielu, a tak sme si mohli pochutnať na výborných a zdravých pokrmoch.

            Bol to pekný, chutný a poučný týždeň plný vitamínov.

             

             

          • Milión detí sa modlí ruženec

          •                Modlitba pozdvihuje dušu a spája Nebo so Zemou. "Modlitba ruženca je jedinečnou cestou k mieru”, ako to vyjadril duchovný asistent pápežskej nadácie ACN na Pomoc trpiacej Cirkvi, pomocou ktorej sa modlitba ruženca detí za pokoj stala celosvetovou iniciatívou.

            V modlitbe posvätného ruženca prosíme o pokoj a mier vo svete, v našich rodinách, aj v našej škole. Spájame sa tak so všetkými modliacimi sa deťmi v iniciatíve Milión detí sa modlí ruženec.

                        V týchto dňoch sa aj naši najmenší prváci oboznámili s udalosťami zjavení vo Fatime. Projekcia kresleného príbehu o odvahe detí z Fatimy modliť sa za obrátenie hriešnikov v nich vyvolala nadšenie, a spontánne sa zapojili do modlitby posvätného ruženca. Modlili sa oduševnene a s veľkou radosťou.

            Aj so staršími žiakmi začíname hodinu náboženskej výchovy desiatkom ruženca. Prosíme o milosti pre všetkých ľudí a pripájame aj úmysly Svätého Otca Františka. Stávame sa tak misionármi v prostredí, v ktorom žijeme. Modlitbou si dávame predsavzatia ku konaniu dobra a odpustenia ľuďom, ktorým sme ublížili, alebo ktorí ublížili nám. Modlitba za priateľov, ale aj za neprajníkov obrusuje hrany našich zlých úmyslov a zjemňuje cit pre šírenie dobra. Preto ju potrebujeme k nášmu každodennému odhodlaniu meniť najprv seba, aby sme mohli meniť svet okolo nás k lepšiemu.

                        Tak, ako sa opakujú rôzne udalosti nášho života, ako naše srdce bije neustále, nech aj naša opakujúca sa modlitba je svetlom nádeje a pokoja pre tento svet.

            "Kráľovná posvätného ruženca, oroduj za nás a celý svet!"

                                               

                                                                         Mgr. Daniela Babjaková, učiteľka náboženskej výchovy

                                                                       

                                                                                               

             

                                                                                   

             

        • Sedieť doma? Nehrozííí...
          • Sedieť doma? Nehrozííí...

          • Jaskyne už roky vábili ľudí, aby poznávali ich  zaujímavosti a tajomstvá. V krásny víkendový jesenný deň sa aj členovia turistického krúžku vybrali spoznať to, čo ukrýva údolie riečky Demänovka. Naším cieľom bola návšteva Demänovskej jaskyne slobody. Pri jej prehliadke sme zapojili všetky svoje zmysly a trasa  nás zaviedla do sveta fantázie a predstavivosti.  Prekrásne priestory a zaujímavý výklad zavŕšila riečka, ktorá v podzemí jaskyňou preteká.  Jednoducho, sme unesení. Už teraz sa tešíme na ďalšie spoznávanie krás Slovenska.

          • Olympiáda nemusí byť iba športová súťaž! 😊

          • O pravdivosti tohto nadpisu nás 17.10.2019 presvedčili žiaci 8. a 9. ročníka na školskom kole olympiády zo slovenského jazyka.

            10 spolužiakov/súťažiacich bojovalo statočne v dvoch kolách. Najprv si svoje vedomosti otestovali vo forme ALFtestu a v druhej polovici ukázali svoje rečnícke zručnosti s prejavmi, ktorých témou bolo „Chránim prírodu“. Žiaci sa sústredili na prácu s textom a plnenie úloh a do druhého kola sa podarilo postúpiť 6 žiakom – deviatakom. Po samostatnej príprave na prejav si vylosovali svoje poradové čísla a začal sa rétorický súboj. Vyslovujeme veľké uznanie všetkých rečníkom, lebo sa svojej úlohy zhostili viac ako dobre. Prejavy boli silné, podložené dnešnou dobovou situáciou a vyjadrením ich vlastných názorov. Súťažiaci nám teda rozhodovanie vôbec neuľahčili, ale nakoniec sme sa rozhodli takto:

            1. Hyacinta Novická, 9.A
            2. Kristína Jenčíková, 9.A
            3. Kristína Prevužňáková, 9.A

            Hyacinta bude našu školu reprezentovať aj na okresnom kole olympiády v slovenskom jazyku a literatúre, kde jej budeme držať prsty! 😊

            A aby sme neostali iba pri slovách, žiaci svoje prejavy podporili aj činom, a po skončení olympiády svoje plastové poháre vyhodili do nádoby určenej na separovanie plastu. 😊

            Všetkým účastníkom ďakujeme a prajeme veľa šťastných chvíľ so slovenčinou. 😊

            slovenčinárske pančelky 😉

          • Zdravá výživa

          • 16.október je Svetovým dňom zdravej výživy a my sme si pri tejto príležitosti pripomenuli aj ďalší dôležitý októbrový deň a to Deň boja proti obezite. Hneď ráno sa v školskom rozhlase naši žiaci podelili so spolužiakmi o informácie týkajúce sa tejto témy a po slovách o zdravom životnom štýle prišli skutky. Naši telocvikári pripravili zaujímavú prekážkovú dráhu, ktorú postupne všetci žiaci úspešne zvládli. Cez prestávky prebiehala na škole súťaž, kde mali žiaci možnosť tipovať koľko kociek cukru obsahujú jednotlivé sladené nápoje, s ktorými sa bežne stretávajú. Niektorí boli veľmi prekvapení, keď sa dozvedeli pravdivé výsledky obsahu cukru. V rámci preventívnych aktivít v triedach žiaci absolvovali kvíz o počte kalórií v jednotlivých jedlách, zmerali si svoje BMI (index telesnej hmotnosti) a pomohli imaginárnym kamarátom Hamčovi a Športkovi s ich stravovacími návykmi a životným štýlom – zahrali sa na malých výživových poradcov. Veríme, že všetci žiaci si z tohto dňa odniesli niečo, čo pozitívne ovplyvní ich zdravý spôsob života.

        • PIKOMAT
          • PIKOMAT

          • Máš rád matematiku? Tak rieš!

            PIKOMAT je celoslovenská súťaž z matematiky určená pre všetkých žiakov 5.-9. ročníka. Účasť v PIKOMATe je bezplatná.

            PIKOMAT je  pre všetkých, ktorých zaujíma matematika, radi riešia netradičné problémy, chcú si zmerať sily s rovesníkmi alebo sa chcú niečo nové naučiť. Niektorí žiaci našej školy sa už do PIKOMATu zapojili a vyriešili netradičné logické úlohy. Tak neváhaj a pridaj sa k nim!

            Ak sa chceš zapojiť, stačí, keď vyriešiš niekoľko zaujímavých úloh, ktoré nájdeš na: https://www.pikomat.sk/zadania.html

          • Šarkaniáda v ŠKD

          • Krásne jesenné slnečné  popoludnia minulého týždňa trávili deti z ŠKD Šarkaniádiou. Popoludní počas rekreačnej činnosti na školskom ihrisku „učili svoje šarkany lietať“. Niekedy menej fúkal vetrík a trocha sa deti pri tom aj nabehali, no napokon sa podarilo niektorým šarkanom vzlietnuť. Svedčia o tom pekné fotografie a veselé tváričky detí.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Školská 459/12, Pečovská Nová Ves
      • riaditeľka: PaedDr. Katarína Sačková, 0911 566 303 zástupkyňa: RNDr. Gabriela Petríková, 0911 366 303 ekonomický úsek: p. Ing. Kochanová, p. Novická 0911 233 283 vedúca jedálne: p. Emília Vargová 0911 280 875 zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: 0911 930 462 odhlasovanie stravy v MŠ: 0917 429 504
      • Školská 459/12 Pečovská Nová Ves Slovakia
      • 36158097
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje