• Boli sme tam, kde verejnosť inak nemôže...
          • Boli sme tam, kde verejnosť inak nemôže...

          • V piatok, 27. septembra 2019, sa žiaci 8. ročníka našej školy zúčastnili na dni otvorených dverí Ústavného súdu SR sídliaceho v Košiciach. Žiaci sa zoznámili s činnosťou súdu, prezreli si jeho priestory, ktoré sú inak verejnosti neprístupné. V sprievode školeného zamestnanca žiaci videli pojednávaciu miestnosť, v ktorej sa uskutočňujú verejné zasadnutia senátov a pléna ÚS, kanceláriu predsedu ÚS, Sieň nezávislosti a v nej zlaté insignie, či kroniku ÚS. Na nádvorí sa konal sprievodný program – naši žiaci si vyskúšali poskladať obrovské puzzle Európy v rekordne krátkom čase.

            Bola to zaujímavá skúsenosť a už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

          • Niekto v nej vidí odumierajúce listy. A niekto iný, prebúdzajúce sa farby.

          • Na Slovensku jeseň 2019 prišla  v pondelok 23. septembra o 09.50 h stredoeurópskeho letného času.

            V deň jesennej i jarnej rovnodennosti je na hociktorom mieste na zemeguli deň rovnako dlhý ako noc. Odlišná je situácia na zemských póloch. Jesennou rovnodennosťou na severnom póle - v Arktíde - začína polročná polárna noc: Slnko zapadne a vyjde až po dni jarnej rovnodennosti. Opačná situácia vznikne na južnom póle - v Antarktíde. Tam sa začína polárny deň, ktorý bude trvať tiež pol roka.

          • Milujeme jazyky EÚ

          • Milujeme jazyky EÚ

            Pod heslom Milujeme jazyky EÚ, či v duchu príslovia „Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom“ sa 18. septembra 2019 na FF UPJŠ v Košiciach uskutočnilo zaujímavé podujatie pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, na ktorom sa zúčastnili aj naši ôsmaci a deviataci. V priestoroch Filozofickej fakulty boli pre nás pripravené stanovištia so zaujímavými úlohami. Hádanky, osemsmerovky, pexesá, kvízy – a to všetko v rôznych svetových jazykoch. Okrem angličtiny a nemčiny sme spoznali zábavnou formou aj iné jazyky – francúzštinu, taliančinu, chorvátčinu, španielčinu, dokonca sme objavili aj nárečové rozmanitosti. Zaujímavým stanovišťom bolo aj premietanie krátkych filmov v rôznych jazykoch. Preverili sme si svoje znalosti a mali sme tiež príležitosť zistiť, že v oblasti cudzích jazykov sa stále máme čo učiť a rozširovať si svoje obzory.

          • Život je krajší, keď sa v ňom máte o koho oprieť!

          •  

             

            20. septembra 2019 sa uskutočnil už 18. ročník zbierky, ktorej cieľom je upozorniť na problematiku ľudí so zrakovým postihnutím a pomôcť im žiť čo najkvalitnejší a samostatný život. Pomocnú ruku ponúka Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, ktorá je organizátorom verejnej zbierky Biela pastelka.

            Aj na našej škole sme mali možnosť našim dobrovoľníčkam odovzdať svoj príspevok a prejaviť tak ľuďom so zrakovým postihnutím svoju spolupatričnosť. Ako poďakovanie sme dostali bielu pastelku – symbol zbierky.  Zaujíma vás, čo sa deje s vyzberanými peniazmi? Veľa dobrého!  

            Viete si predstaviť, že nemôžete uniknúť do sveta príbehov napísaných v knihách, schovať sa pred realitou dneška a sledovať, čo váš obľúbený hrdina urobí? Aj slabozrakí majú svojich obľúbencov, ktorým držia päste, riešia zapeklité detektívne prípady alebo sa smejú na trapasoch hlavnej hrdinky. Áno, aj slabozrakí si môžu vychutnať klasickú knihu pomocou špeciálnych lúp, na ktoré však často nemajú dostatok prostriedkov.

            Viete, že aj nevidiaci ovládajú facebook, počítač, mobil - zdroj informácií, zábavy, ale aj prostriedok na udržiavanie kontaktov s priateľmi? Ibaže ich musia mať prispôsobené na svoje potreby – čítajú počúvaním, takže potrebujú špeciálne čítacie programy i kvalitný mobil, s ktorými to zvládajú. A potom mailujú, fejsbukujú, blogujú – rovnako ako vidiaci.  Počítač, však nevyužívajú len na zábavu, ale aj svoje pracovné uplatnenie. Pre niekoho veci, nad ktorých významom sa ani nepozastaví, pre iných pomôcka, možnosť zamestnať sa, cítiť sa užitočný alebo len „obyčajne“ komunikovať a zdieľať svoje pocity…

             

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili a ukázali, že chcú dobro aj pre iných!

            Život je krajší, keď sa v ňom máte o koho oprieť!

             

          • Pondelková matematika a fyzika bola iná...

          • Kto s tým počítal, že pondelokové prekvapenie bude o tom, že sa "neučíme", ale veľa sa naučíme,  ten sa neprepočítal. 

            Dnes sme mohli zažiť vďaka P-matu a jeho putovaniu po Slovensku, netradičné vyučovanie.

            Ďakujeme, že ste si našli čas a prišli aj k nám.  

             

          • PREKVAPENIE

          • Super správa!

            V pondelok čaká žiakov druhého stupňa prekvapenie.

            Príde k nám skvelá návšteva.:)  

          • eTwinning

          •        Program eTwinning sa zameriava na podporu využívania moderných informačných a komunikačných technológií za účelom vytvorenia partnerstiev európskych škôl . "E" je skratka pre "elektronický" a "twinning" znamená "partnerstvo, družba".  

                        Naša škola bola počas minulého školského roka zapojená do  medzinárodného projektu  s názvom   “Let´s explore Europe” (Spoznávajme  Európu).  Projekt  trval 9 mesiacov, v rámci ktorých žiaci ôsmeho ročníka  pracovali na zadaných úlohách. Prácou na projekte precvičovali anglický jazyk v reálnych situáciách, predstavili seba, svoju školu a krajinu, ale mali možnosť zoznámiť sa aj s deťmi z iných krajín, spoznať ich školu, tradície a pamiatky. Na projekte sme spolupracovali s učiteľmi a žiakmi z Grécka, Ukrajiny, Veľkej Británie, Chorvátska, Talianska, Nemecka, Litvy, Fínska a Poľska.

                        Výstupom projektu je sprievodca vo forme elektronickej knihy, ktorá obsahuje množstvo zaujímavých informácií. Naša škola v rámci projektu prezentovala Slovensko a samozrejme aj náš región.

                        Práca na projekte nás veľmi bavila a určite sa v tomto novom školskom roku znova zapojíme do novej spolupráce v rámci programu eTwinning.

            Elektronickú knihu si môžete prezrieť po kliknutí na tento link:

            http://online.fliphtml5.com/xafpi/gxgb/?fbclid=IwAR08C-H0zffp1h0hIkdX3hx_yEnFrMUusIJQM4_GOQVMRX_aeyLTQkQf_fY

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Školská 459/12, Pečovská Nová Ves
        • riaditeľka: PaedDr. Katarína Sačková, 0911 566 303 zástupkyňa: RNDr. Gabriela Petríková, 0911 366 303 ekonomický úsek: p. Ing. Kochanová, p. Novická 0911 233 283 vedúca jedálne: p. Emília Vargová 0911 280 875 zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: 0911 930 462 odhlasovanie stravy v MŠ: 0917 429 504
        • Školská 459/12 Pečovská Nová Ves Slovakia
        • 36158097
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje