• Teší nás úspech našej žiačky v Rumunsku. Denisa je majsterkou Európy.

          •                                               Najväčší ÚSPECH našej žiačky – DENISA BLIZMANOVÁ

             

            Aj naša škola má veľa úspešných žiakov nielen z kategórie matematických či slovenských olympiád, ale aj z kategórie športu. Konkrétne z karate.

            14. 6. 2019  len jedenásťročná žiačka našej školy dosiahla titul MAJSTERKY EURÓPY KARATE SHITO-RIU FEDERÁCIE v kategórii Kumite 10 – 11-ročných detí s váhou do 37 kg. Počas siedmich rokov pôsobenia vo svete karate je to  najväčší úspech, aký dosiahla.

            Táto žiačka sa začala venovať karate od svojich štyroch rokov.  Už ako maličkú ju k tomuto športu motivovala staršia sestra, s ktorou cestovali nielen po slovenských, ale aj zahraničných súťažiach. Pre vážne a hlavne ťažké zdravotné problémy sestry ďalej pokračovala v tréningoch sama. Trénovala a pracovala na sebe v Karate klube Katsudo Sabinov. Na svojich prvých Majstrovstvách Slovenska v roku 2014 sa umiestnila na 2. mieste. Titul Majsterky Slovenska získala v roku 2017. Tento rok bol pre ňu mimoriadne úspešný – vyhrala všetky slovenské súťaže, na ktorých sa zúčastnila. Boli to tri kolá Slovenského pohára, po ktorých bola celkovým víťazom pohára, 4.kola žiackej ligy, Majsterka VUKABU, Majsterka GOJU-RYU, vyhrala aj Ľubovňa Open Cup a Oravský pohár nielen v kategórii Kumite, ale aj v kategórii Kata. Tretie miesto si vybojovala na Grand Prix Slovakia. Veľmi ju potešilo ocenenie Športovec roka mesta Sabinov a taktiež klubové ocenenie Najlepší športovec klubu. Za sedem rokov precestovala celé Slovensko, Maďarsko, Českú republiku, Poľsko a teraz už aj Rumunsko, kde dosiahla titul Majsterky Európy.

            Pri rozhovore nám Denisa opísala tieto dojmy zo súťaže: „Na túto súťaž som sa veľmi tešila, lebo takáto šanca príde len raz za život. Tak som sa snažila umiestniť čo najlepšie. Keď som sa však dostala do finále a vedela som, že pôjdem s tvrdou súperkou z Ruska, nebolo mi všetko jedno. Ruska robila veľa chýb, na ktoré som hneď reagovala. Čas vypršal a ja som vyhrala. Neverila som tomu.                    V obecenstve som mala svojich fanúšikov z nášho klubu na čele s trénerkou Veronikou. Všetci ma povzbudzovali počas všetkých zápasov. Na stoličke kouča sedel môj najlepší tréner p. Semaník. Oproti zápasiska stála moja šťastná mamka, ktorá mala slzy v očiach. Chcem sa poďakovať rodičom, že ma veľmi podporujú psychicky, ale hlavne finančne. Je to veľmi náročné. Ďakujem aj všetkým trénerom,  Veronike Semaníkovej a Vilovi Demkovi, že majú trpezlivosť so mnou pracovať. Veľmi ďakujem aj všetkým deťom – či už starším alebo mladším členom klubu. Veľké ĎAKUJEM.“

            Takto sa poďakovala  Deniska Blizmanová, žiačka 5.A triedy.

            Blahoželáme!

          • DFS Jablučko opäť reprezentuje folklór a našu školu

          •  

            Obec Krivany z úcty k deťom a mládeži usporiadala v nedeľu 23.6.2019 už 6. ročník detského festivalu „Deti deťom“. Zúčastnili sa ho aj deti z DFS Jablučko. Predstavili sa pásmom „Baveňe śe na luke“ a ukázali ostatným deťom, ako sa kedysi dávno deti v Pečovskej hrali a zabávali.  Detský festival mal opäť formu benefičného podujatia a výťažok z dobrovoľného vstupného sa venuje zdravotne postihnutým alebo dlhodobo chorým deťom z regiónu Hornej Torysy. V rámci festivalu bola pre deti pripravená aj tombola, v ktorej sa usmialo šťastie aj na našich malých tanečníkov a odniesli si domov krásne ceny od sponzorov tohto podujatia. V regióne máme veľmi veľa mladých talentov zanietených pre folklór a je dobré, že sa tieto talenty podporujú a verejne prezentujú.

          • V ekoparku je nám HEEEJ

          •  ...alebo ako sme v Prešove zmokli

             

            Aj naši prváci z 1.A a z 1.B boli na výlete. Dňa 19.6.2019 sa vybrali vlakom do ekoparku Holá Hora v Prešove. Prešli sa farmárskym chodníčkom, kde videli hospodárske zvieratká a pestrofarebné operence vo voliérach. Aj rybky a hady v akvateráriu sa im páčili. Potom sa občerstvili chladenými maškrtami a zahrali sa na ihrisku. Záver výletu už nebol taký veselý, pretože ich stihla búrka. No nakoniec vyšlo slniečko a prváci sa plní zážitkov a radosti vrátili vlakom šťastne domov. 

             

          • Beseda s policajtami

          • Dňa 12.6.2019 sa žiaci I. a II. stupňa špeciálnych tried a žiaci II. stupňa bežných tried zúčastnili besedy s príslušníkmi policajného zboru z Krajského riaditeľstva Prešov. Policajtky upozornili žiakov na nebezpečenstvo šikany a kyberšikany. Ďakujeme ochotným policajtkám, ktoré si našli čas a prišli medzi nás. 

          • Piataci a ŠOH

          • Naši piataci sa už nominovali na tohtoročné olympijské hry. K súťažným tímom tak pribudnú Levy (5.A) a Stars (5.B). Žiaci sa už tešia na spoločné zápolenie a najmä medaily, ktoré bude  tento rok odovzdávať slovenský hokejový obranca Vladimír Mihálik, ktorý niekoľkokrát reprezentoval Slovensko na Majstrovstvách sveta v hokeji a hral v NHL i KHL. Piataci zároveň ďakujú firmám TerMo a A4ka za výrobu tímových tričiek.

          • IT Fitness Test

          •  

            31 žiakov 7. až 9. ročníka sa zapojilo do celonárodného testovania počítačovej gramotnosti IT Fitness Test. Svoje zručnosti si otestovali v piatich oblastiach: internet, bezpečnosť a počítačové systémy, komplexné úlohy, kancelárske nástroje, kolaboratívne nástroje a sociálne siete. 6 žiakov presiahlo hranicu 75% a 4 z nich dosiahli nadpriemernú úroveň základných IT znalostí a zručností. Blahoželáme!

          • Zážitková biológia

          • „Povedz, ako dobre poznáš svoje okolie?“ Možno ti s tým poradíme.

            Po úspešných prezentáciách, ktoré predviedli naši žiaci na hodinách biológie, sme si išli preveriť zručnosti priamo do prírody. Cestou sme prijali pozvanie a zastavili sa u miestneho pána holubára na odbornú prednášku o živote a chove holubov. Zaručene to bola pre nás jedinečná skúsenosť a dozvedeli sme sa veľa užitočných noviniek. Za cenné rady ďakujeme a tešíme sa na ďalšie podobné stretnutia.

          • Škola nie je strašiak!

          • Mohli sa o tom presvedčiť deti z našej materskej školy, ktoré našu základnú školu navštívili dňa 7. júna. Prváci z 1.B a pani učiteľka Mgr. Katarína Pribolová im pripravili hodinku plnú aktivít a hier. Spoločne si prečítali maľované čítanie z knihy o Strašiačikovi, ktorý mal deduška. Porozprávali sa o medvedíkoch Brumovi a Blumovi, ktorí majú najradšej medík a zahrali si pexeso s lesnými zvieratkami na interaktívnej tabuli. Ako pamiatku na tento deň im šikovní prváci vyrobili pestrofarebných  strašiačikov a ako sladkosť im ponúkli sladký medík. Ani naši prváci neobišli naprázdno. Škôlkári im doniesli cukríky a krásne záložky, ktoré sa im skvele budú hodiť do knihy, s ktorou dnes pracovali. Ďakujeme! 

          • Fotografický krúžok

          • A už sme na konci. Tento mesiac toho fotografii stihli naozaj veľa. Užili si Deň detí v ZOO v Košiciach doplnený o jazdu bobovou dráhou pre odvážlivcov a v Cinemaxe si pozreli najnovšieho 3D Aladina. Na poslednou stretnutí fotili spoločenské podujatie, ktorým tento rok boli Dni mesta Prešov. Okrem zaujímavého programu stihli odfotiť aj prezentáciu našich hrdinov – polície, hasičov i vojakov.  

          • Netradičná hodina matematiky

          • Naši šiestaci sa dňa 6. a 7. júna zúčastnili netradičnej hodiny matematiky na pošte v Pečovskej Novej Vsi. Vedúca pošty im porozprávala, kde všade sa môžu stretnúť s finančnou gramotnosťou v praxi. Žiaci zistili, že v rámci využívania služieb Slovenskej pošty takmer všade. Dozvedeli sa, aké služby pošta obyvateľom poskytuje, ako funguje doručovanie poštových zásielok a balíkov, čo si môžu na pošte zakúpiť (časopisy, dennú tlač, obálky, žreby, ...). Touto cestou chceme poďakovať vedúcej pošty v Pečovskej Novej Vsi pani Župovej za jej profesionálny prístup a láskavé slová.

            Svoju finančnú schopnosť a gramotnosť si žiaci vyskúšali aj v apríli tohto roku, kedy sme si v rámci projektu Pečieme wafle vytvorili finančný rozpočet na nákup surovín, výrobu a celkovú hodnotu produktu. Wafle nám všetkým chutili.

                                                                                                                                                             

          • Deň matiek a AnalfaBeta

          • 19. máj 2019 bol výnimočným dňom. Nás i naše mamky a babky navštívilo nezvyčajné dievča – divoké, pojašené, večne nespokojné a tak trochu aj utrápené. Prišla k nám Betka Bábiková, ktorú jej babka volá AnalfaBeta. Ušla z domu a dostala sa až do našej divadelnej knižnice, v ktorej sa aj vďaka pani Knihomile začínajú diať čudné veci – postupne ožívajú postavy z kníh. Beta sa tak stretáva s Pipi, Jankom Hraškom, Annou Shirleyovou, Popoluškou, Pinocchiom a jeho „priateľmi“, Harrym Potterom i s deťmi z knihy rečňovaniek. Spoznáva postavy, vďaka ktorým si uvedomuje, že sa doma – pri svojej mamke a babke – nemá až tak zle. A stane sa aj zázrak – naučí sa čítať. Lebo knihy dokážu ľudí povzbudiť, potešiť, dojať i nasmerovať na niektorú zo životných ciest.

            Milé mamky, dúfame, že sa Vám toto predstavenie páčilo, povzbudilo Vás a posilnilo na ceste naplnenia Vášho najdôležitejšieho, najťažšieho a zároveň i najkrajšieho životného poslania.

          • Koncert detí zo ZUŠ v ŠKD

          • Štvrtok, dňa 30. mája, sa školský klub detí rozozvučal melódiami a skladbičkami, ktoré popoludní prišli do ŠKD predviesť deti zo ZUŠ spoločne so svojimi učiteľmi. Pripravili deťom krásny koncert, na ktorom ukázali, čo všetko sa počas navštevovania ZUŠ naučili, ako vedia hrať na akordeóne, akustickej gitare, keyborde, husliach... Koncert sa deťom páčil o to viac, že malými hudobníkmi boli okrem iných aj ich kamaráti z družiny. Jeho atmosféru si môžete pozrieť vo fotogalérii. Šikovným hudobníkom, ako aj ich učiteľom srdečne ďakujeme za krásne umelecké popoludnie.

          • SARM 2019

          • Už 36. ročník Sabinovského autorského a recitátorského mája  priniesol aj v tomto školskom roku našej škole úspech. Ako už býva zvykom, súťaž SARM dala 15.5. 2019 žiakom  opäť za šancu preukázať svoj talent nielen v recitačnej oblasti, ale aj v prezentovaní vlastnej literárnej tvorby.

            Súťaž prebiehala v priestoroch MsKS v Sabinove a zúčastnilo sa  jej  deväť našich šikovných žiakov, spomedzi ktorých boli ocenení: v prednese prózy Mária Hendrichovská (II.B) spolu so Simonkou Krajňákovou (9.A) a v prednese poézie si ocenenie prevzala Aneta Stajančová (4.B). Veríme, že okrem vecných cien si všetci žiaci v tento deň odniesli so sebou aj nové skúsenosti, nadobudli ešte viac zručností a hlavne odhodlania pokračovať aj naďalej v rozvíjaní talentov, ktoré v sebe bezpochyby majú. Všetkým zapojeným žiakom a ich pedagógom ďakujeme a už teraz sa tešíme na ďalší ročník súťaže!

          • Svet nie je čierno-biely...

          •  

            Výtvarná súťaž, ktorú organizuje Romanokher – Rómsky dom a zastrešuje ju Národné osvetové centrum v Bratislave, má výstižný názov Farebný svet. V rómskom jazyku to znamená Coloriskeri luma. Ponúka myšlienku rozprávania životných príbehov, ktoré najviac ovplyvnili život detí. Cieľom je vytvoriť priestor na stvárnenie a opis života, ktorý ich obklopuje a bezprostredne sa ich dotýka. Bohatosť a krása životných príbehov bola uložená na výkresy a zapísaná nezvyčajnou paletou pestrých farieb. Žiaci si vyberali z týchto tém:

            Ľudia, ktorých mám rád; Oslavy a sviatky, na ktoré rád spomínam; Príbeh, ktorý vám chcem povedať; Svet nie je čierno-biely; Môj rómsky a nerómsky kamarát.

            Výtvarné spracovanie a ukážky prác hovoria za všetko. Prispeli k tomu aj usmernenia a rady na hodinách výtvarnej výchovy od  p. uč. D. Babjakovej, I. Feckovej a L. Hovančíkovej. Každá z týchto výtvarných prác je jedinečná a zaslúži si obdiv a ocenenie. Držíme palce  žiakom: S. Husárovi, 7. C, K. Feriovej, 7. C, J. Červeňákovi, 7. C, K. Kučovi, 7. C, S. Bilej, 7. C, K. Bilej, 7. C, R. Šarkanovej, 7. C, M. Bilej, 3. C, N. Červeňákovej, 3. C, O. Gabčovej, 3. C, K. Ferimu, 7. B, M. Kolcunovej, 5. A, T. Mizerákovej, 5. A.                           

          • AHA! ... Veda, jedlo a umenie sa dajú spojiť!

          • 25.5.2019 sa skupina 19-tich dievčat rôznych vekových kategórií vybrala na výlet.

            Cesta vlakom nám ubehla rýchlo, pretože skupiny dievčat mali stále o čom diskutovať. Prechádzka historickým centrom Prešova nás zaviedla do pizzerie, kde si dievčatá podľa ľubovôle mohli vybrať, čo ich žalúdkom ulahodí. Po dobrom obede sme si nemohli odoprieť dezert vo forme výbornej chorvátskej zmrzliny.

            Aby sme nemali len plné brušká, ale i čo to v hlave, vybrali sme sa poznať koleso z trochu iného súdka. Dievčatá mali možnosť prezrieť si vedeckú výstavu „Aha... a predsa sa točí“ a reálne si vyskúšať vymoženosti objavu kolesa na vlastnej koži. Logické hlavolamy, kocka na hranie v tvare gule, zvukové anomálie, zrakové ilúzie či obyčajné preteky autíčok so zotrvačníkom... Výstavu určite odporúčame aj ostatným, pretože je lepšie raz vidieť a skúsiť, ako stokrát prečítať.

            Brušká plné, hlavy tiež, ostalo nám už len vyplniť zrakovú pamäť. V CINEMAX Prešov sme si pozreli filmové spracovanie rozprávky o Aladinovi, jeho opičke Abu a krásnej princeznej Jasmine, ktorá sa páčila nielen druháčkam, ale aj starším ročníkom.

            Gin Ginny a Aladin nám ukázali, že s vtipom, vynaliezavosťou, ale hlavne s priateľstvom je život predsa len o čosi krajší a lepší.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Školská 459/12, Pečovská Nová Ves
        • riaditeľka: PaedDr. Katarína Sačková, 0911 566 303 zástupkyňa: RNDr. Gabriela Petríková, 0911 366 303 ekonomický úsek: p. Ing. Kochanová, p. Novická 0911 233 283 vedúca jedálne: p. Emília Vargová 0911 280 875 zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: 0911 930 462 odhlasovanie stravy v MŠ: 0917 429 504
        • Školská 459/12 Pečovská Nová Ves Slovakia
        • 36158097
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje