• Recykluj a vyhraj 2018/2019

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili už do 16.ročníka  súťaže s názvom  Recykluj a vyhraj, ktorú organizuje firma  MILK-AGRO. Súťaž je rozdelená do  rôznych kategórií. V kategórii výtvor z výrobkov SABI (voľná tvorba ) sme zhotovili výrobok pod názvom ,,Teplo SABI domova“. Dúfajme teda, že sa nám bude dariť aj v tomto roku!

          • Olympiáda ľudských práv 

          • Pri príležitosti Dňa zápasu za ľudské práva sa u nás  dňa 25.3.2019 konal 2. ročník Olympiády ľudských práv. Tento rok sa doň zapojili žiaci 8. a 9. ročníka. V školskom kole si svoje vedomostí overilo 9 žiakov. Z nich prvé miesto získal Jakub Džačovský (9.A), druhé miesto obsadila Adriána Zubrická (9.B) a na treťom mieste skončila Hyacinta Novická (8.A). Blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme za ich záujem o danú problematiku.

          • Galaxiáda

          • 20.3.2018 sa naši tretiaci a štvrtáci zapojili do súťaže v programovaní Galaxiáda. Ich úlohou  bolo vytvoriť správne algoritmy na prechod 10-timi úrovňami. Po mesiaci poctivej prípravy na súťaž sa to všetkým podarilo zvládnuť, a tak nedočkavo čakáme na výsledky. Motivovať by to mohlo aj žiakov 2. stupňa, ktorí sa do tej istej súťaže môžu zapojiť so svojimi vlastnými naprogramovanými hrami.

          • „Beda národu, ktorý nečíta!“ /Matej Hrebenda/  

          • Aj v roku 2019 sme sa pri príležitosti Marca - mesiaca knihy rozhodli pripomenúť si pamiatku Mateja Hrebendu, významného patriota a legendu „čitateľstva“, ktorému vďačíme za rozširovanie literatúry nielen na Slovensku, ale aj v Čechách. Nezastavila ho ani strata zraku a bol ochotný prejsť aj niekoľko chotárov, aby našiel ľudí ochotných čítať mu knihy. Buďme ako Matej Hrebenda a vnímajme čaro, ktoré je v knihách ukryté. 

            Žiaci II.stupňa, 7.,8. a 9. ročníkov od 22.3.-29.3. kráčali po stopách majstra Hrebendu a prezentovali klasické slovenské rozprávky, zozbierané Pavlom Dobšinským, žiakom I. stupňa. Žiaci 5. a 6. ročníka navštívili obecnú knižnicu, kde im ochotná pani knihovníčka vysvetlila, aké literárne diela sú im k dispozícii a taktiež im ponúkla možnosť prihlásiť sa do knižnice za symbolický poplatok. Sme radi, že niektorí túto ponuku využili. Pani knihovníčke aj touto cestou ďakujeme. V knižnici žiaci splnili niekoľko úloh, ktoré preverili nielen ich vedomosti, ale tiež kreativitu pri vytváraní rýmov.

            Ďakujeme všetkým žiakom a pedagógom, ktorí nám každý deň pripomínajú, koľko múdrosti a krásy sa dá nájsť v knihách a veríme, že čítať budeme nielen v marci, ale počas celého roka.

            Pamätajte!

            “Knihy sú najtichším a najstálejším priateľom. Sú najprístupnejším a najmúdrejším poradcom a najtrpezlivejším učiteľom.”                                

             /Charles William Eliot/

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Mesiac marec sa v našej škole už tradične niesol v recitátorskom duchu. 13.3.2018 u nás prebehlo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Zúčastnili sa ho žiaci a žiačky 1. aj 2. stupňa, ktorí súťažili v dvoch kategóriách – prednes poézie a prednes prózy. 

             

            Naši šikovní žiaci sa prezentovali výberom ukážok od rôznych slovenských či zahraničných autorov. Výhercami sa napokon stali:

             

            POÉZIA:

            I. kategória:     1. miesto: Aneta Stajančová (4.B)

                                    2. miesto: Tobias Vysocký (2.B)

                                    3. miesto: Sarah Varholíková (3.A)

            II. kategória :   1. miesto: Natália Nalevanková (6.B)

                                    2. miesto: Ivana Červeňáková (6.A)

                                    3. miesto: Tatiana Kohutová (6.A)

            III. kategória:   1. miesto: Michaela Andrášová (9.B)

                                    2. miesto: Kristína Prevužňáková (8.A)

                                    3. miesto: Stanislav Leššo (7.A)

            PRÓZA

            I. kategória:     1. miesto: Mária Hendrichovská (2.B)

                                    2. miesto: Jakub Matoš (2.B)

                                    3. miesto: Erik Vargovčík (2.B)

            II. kategória :   1. miesto: Kornélia Trojanovičová (6.B)

                                    2. miesto: Emma Stajančová (5.A)

                                    3. miesto: Aneta Straková (6.B)

            III. kategória:   1. miesto: Hyacinta Novická (8.A)

                                    2. miesto: Simona Krajňáková (9.A)

                                    3. miesto: Tamara Girašková (8.B)

             

            Výhercovia prvých miest v každej z kategórií si okrem vecných cien vysúťažili aj postup na okresné kolo súťaže v Sabinove.

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme a  srdečne gratulujeme!

          • Patríme k tým NAJ-talentovanejším!

          • Podujatie Naj dievča - Naj chlapec, ktoré je určené pre ŠKD Hornej Torysy sa tento rok konalo 22.marca v priestoroch Mestskej galérie v Lipanoch. Náš školský klub na tejto talentovej súťaži zastupovali: E. Olejníková 3.A, D. Krajňáková 3.B a R. Compeľ 4.B. Svoj talent tu predviedli šikovní tanečníci, speváci, recitátori, športovci... Napokon sme aj napriek veľkej konkurencii neobišli naprázdno. V kategórii chlapcov 3.- 4. ročníka získal R. Compeľ so svojou hrou na akordeón 3. miesto. Blahoželáme!

             

        • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna
          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Riaditeľ Základnej školy s materskou školou Pečovská Nová Ves  oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene  doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z. udeľuje riaditeľské voľno:

             

            Dňa 29.03.2019 (piatok)

            pri príležitosti Dňa učiteľov celej základnej a materskej škole.

            Zároveň Vám oznamujeme, že v uvedený deň nebude v prevádzke školská jedáleň a školský klub detí.

          • Tanec v srdci

          • Vo štvrtok 21.3.2019 sa v Mestskej športovej hale v Sabinove uskutočnil už 13. ročník nesúťažnej tanečnej prehliadky s názvom Tanec v srdci. Tento rok sa jej prvýkrát zúčastnili aj dievčatá z II. oddelenia ŠKD s moderným tancom na skladbu „Bang bang“. Svoj tanečný talent okrem našej školy predviedlo viacero tanečných zoskupení zo sabinovských škôl, CVČ a tiež ZŠ Rožkovany. Všetci zúčastnení boli v závere odmenení veľkým potleskom, diplomom a sladkou odmenou.

          • Ako sme klokanili

          •  

            „Jupííí!“ povedalo si 12 žiakov našej školy, keď nadišiel očakávaný dátum 21.3. V tento deň sa  zúčastnili najväčšej medzinárodnej súťaže Matematický klokan. Úlohy boli výborné, hlavne také, ktoré žiakom pomáhajú v rozvíjaní logického myslenia. Teší nás, že deti matematiku milujú a že si aj takouto formou matematickej rošády udržujú svoju myseľ v dobrom stave. Už 10.4. sa dozvieme, kto je kráľom matematikárov nielen v každom ročníku, ale aj matematickým šampiónom našej školy.

        • Chemická olympiáda
          • Chemická olympiáda

          • Dňa 22.3.2019 sa v Lipanoch uskutočnil  55. ročník okresného kola  Chemickej olympiády v kategórii D, ktorého sa zúčastnili naši žiaci  deviateho ročníka - Jakub Džačovský a Michaela Andrášová. Žiaci skončili ako úspešní riešitelia na 4. a 8. mieste. Blahoželáme!

          • Skúsili ste to? Byť iní? My áno...

          • Byť iný  nie je jednoduché. Vyskúšali sme si to 21.3. veľmi jednoducho. Ponožkovým dňom. Ak sa vám zdá, že to nie je nič náročné, tak to skúste. Nám sa to podarilo. Prežili sme deň v inakosti a naučili sme sa niečo o ľuďoch s downovým syndrómom. 

            Svet nie je čiernobiely. Je nádherne pestrý a  tolerancia, spolupráca a pochopenie sú fajn.

          • DFS Jablučko potešil ženy v Prešove

          • 8. marec je sviatkom všetkých žien. A to, že všetky ženy si treba vážiť a ďakovať im za všetko, čo pre nás robia vedia aj deti z detského folklórneho súboru Jablučko. Tie sa 7.3.2019  na pozvanie p. primátorky mesta Prešov spolu z FS Jablonečka zúčastnili krásneho vystúpenia v PKO, ktorým potešili ženy, mamičky a babičky. Tým sa ich vystúpenie veľmi páčilo, čo potvrdzovali úsmevom na tvári a odmenili ho potleskom.

          • DFS Jablučko v zlatom pásme!

          • Dňa 14.3.2019 sa konal jubilejný 50. ročník súťažnej prehliadky „Kreácie detského folklóru“, ktorý organizuje DJZ Prešov a mesto Lipany. A práve tento jubilejný ročník bol pre náš detský folklórny súbor Jablučko mimoriadne úspešný. V neľahkej konkurencii svojím pásmom „Baveňe še na luke“ zaujali odbornú porotu natoľko, že ich snahu, vytrvalosť, zanietenosť a nadšenie odmenila umiestnením v zlatom pásme. Tým ho  zaradila medzi popredné detské folklórne súbory v okrese Sabinov. Srdečne blahoželáme a prajeme im, aby boli zanietení pre folklór aj naďalej.

          • Keď sa spojí šport s kultúrou...

          •  

                 ... vznikne zaujímavé sobotňajšie popoludnie. Môžu o tom s nadšením rozprávať aj žiaci našej školy z Mediálneho krúžku a aj žiačky z krúžku Športovo – pohybové hry, 2. stupeň. Dňa 16. marca sa spolu vybrali na filmové predstavenie Ako vycvičiť draka 3 do Kina Torysa v Sabinove. No ešte predtým si zmerali sily v súboji na bowlingových dráhach. Zážitok zo športovej hry a spoločne strávený večer v kine s kamarátmi bude krásnou spomienkou, ktorú im nikto nevezme.

             

        • Smutné výročie 21. 2. 2019
          • Smutné výročie 21. 2. 2019

          • „Nie nad tým človekom treba plakať, ktorý sa narodil alebo zomrel, ale nad tým, ktorý zaživa stratil svoju ľudskosť.“ Epiktétos –  filozof starovekého Grécka 
             

            Slzy na tvári človeka uschnú, ale v duši zostáva jazva, ktorá bolí. Bolí nielen rodičov a súrodencov, ktorí pred rokom krutým spôsobom stratili svojich milovaných. Uplynul už dlhý a smutný rok, čo krutým spôsobom odišli z tohto sveta - investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina. Toto smutné výročie sme si aj my v škole, počas hodín náboženskej výchovy, pripomenuli modlitbou za túto dvojicu mladých ľudí. Postavili sa za pravdu a tým chceli zastaviť prívaly zla.  Ani ich násilná smrť však nezastavila odvahu ostatných ľudí, ktorí chcú žiť statočne.

            Plamienok kahanca, malý a slabý, nám všetkým pripomenul, že nie silou a zúrivosťou zmeníme zlo na dobro. Neurobí to nikto za nás, musíme každý deň, stále znovu zápasiť s vlastnou ľahostajnosťou. Máme byť „soľou zeme a svetlom sveta“.  Hľadajme odvahu žiť tak, aby naše myšlienky, slová, skutky, drobné gestá, aj vážne rozhodnutia „chutili“ a boli na úžitok aj druhým. Aby termín ľudskosť nezostal iba výrokom v slovníku cudzích slov.  Aby pravda, slušnosť a charakter, spravodlivosť a právo zostali hodnotami upevňujúcimi vzťahy medzi ľuďmi. Žiť čestným životom a vytvárať priestor pre rozvoj ľudskej jedinečnosti a brániť život, ako najvyššiu hodnotu.  Snažme sa o ľudskosť, lepší svet, buďme tvorcami pokoja. Zastavme zlo v akejkoľvek forme a nedovoľme, aby rozleptalo spoločnosť a život v nej. Všetci túžime žiť v spravodlivejšom a lepšom svete, je našou povinnosťou taký svet a spoločnosť vytvárať a chrániť.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Školská 459/12, Pečovská Nová Ves
      • riaditeľka: PaedDr. Katarína Sačková, 0911 566 303 zástupkyňa: RNDr. Gabriela Petríková, 0911 366 303 ekonomický úsek: p. Ing. Kochanová, p. Novická 0911 233 283 vedúca jedálne: p. Emília Vargová 0911 280 875 zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: 0911 930 462 odhlasovanie stravy v MŠ: 0917 429 504
      • Školská 459/12 Pečovská Nová Ves Slovakia
      • 36158097
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje