• (NE)KULTÚRNY ZÁŽITOK Z KINA A DIVADLA

          • Ísť do kina, prípadne divadla má popri rôznych možnostiach trávenia voľného času ešte stále svoj význam. Aj tu však platia isté zásady.

            13.2.2019 sme sa so žiakmi siedmeho ročníka práve tejto téme venovali na spoločnej dvojhodinovke. Formou zážitkového učenia sme si zahrali situácie, ktoré môžu v kine nastať, zopakovali sme si základy spoločenského správania v divadle a doplnili ich aj o nové a menej známe informácie. Chodíme vždy načas, do radu sedadiel prechádzame vždy čelom k sediacim, mobily odložíme na neskôr...skúsili a naučili sme sa naozaj dosť.

            Veríme, že mnohé spomienky z týchto aktivít u žiakov nevyblednú a pri kultúrnych podujatiach ich využijú, pričom nezatienia zážitok z predstavenia sebe, ani iným.

        • Inšpirujeme sa od iných
          • Inšpirujeme sa od iných

          • Žiaci našej školy študujúci v zahraničí 

            V stredu poobede, 13.februára 2019, našu školu navštívila mamička jedného z našich žiakov študujúcich v zahraničí – p. Roziková a veľmi ochotne nám porozprávala, ako sa jej syn vzdeláva v zahraničí. Michael Rozik, je žiakom 3.ročníka na ZŠ v Čechách, v blízkosti Brna. Aj keď škola nie je priamo v jeho meste, rodičia sa nebáli vzdialenosti, rozhodli sa a zapísali ho do školy v Debline, čo je vlastne dedinská škola s počtom žiakov okolo 300. Na tejto škole sa učí alternatívne, to znamená, že sa nedodržiava presný rozvrh, ale žiaci sa učia v blokoch. Väčšinou sú tieto deti, ktoré navštevujú školu, rozdelené do 4 skupín a v každej skupine prebieha iná výučba. Majú český jazyk, matematiku, prvouku a ateliér (podobné našej výtvarnej výchove). Na tejto škole sa vyučuje matematika Hejného metódou, ktorú sme zaviedli pred 2 rokmi aj na našej základnej škole. Ranná výučba sa začína o 8:25 hod. a začína sa ranným kruhom, kde sa vydiskutujú nálady žiakov, problémy triedy a pod. Mamka žiaka Michaela pozitívne, ako rodič hodnotila to, že žiaci počas prvých troch rokov nedostávajú známky, čo nepôsobí na deti demotivujúco, ale zároveň ako rodič vie, čo má u svojho dieťaťa zlepšiť, čo mu nejde, v čom má nedostatky, alebo v čom sú jeho pozitíva. Taktiež pozitívne vyzdvihla kontakt rodina a škola. Rodičovských združení sa zúčastňuje so svojim synom Michaelom a tam je priestor na to, aby žiak sám seba zhodnotil a aby jeho prácu zhodnotila aj učiteľka. „Takto koordinované rodičovské združenia za prítomnosti detí majú oveľa vyššiu účasť, ako bežné rodičovské združenia,“ spomenula p. Roziková. Nezabudla tiež spomenúť, že škola pravidelne organizuje rodičovské kaviarne, kde sa ako rodičia dozvedajú o tom, ako sa vzdelávajú učitelia, ktorí učia na škole, majú možnosť pýtať sa na problémy, ktoré ich zaujímajú, dostávajú väčší prehľad o dianí v škole a o tom, akým smerom sa škola uberá. V príjemnom rozhovore sme pokračovali ďalej, kde sme sa okrem iného dozvedeli aj ako žiakov motivujú k čítaniu, že žiaci nedostávajú domáce úlohy, ako organizujú rôzne tematické dni a pod. Veľmi peknou myšlienkou je otvorená výučba pre rodičov, kedy sa vlastne rodičia po dohode s učiteľkou majú možnosť prísť pozrieť na svoje deti, ako pracujú a ako to na vyučovacích hodinách vyzerá. P. Roziková tiež povedala, že v každej triede majú okrem učiteľa aj asistenta, ktorý napomáha učiteľovi pri práci.

            Ďakujeme, že máme aj takýchto rodičov, ktorí sa radi a ochotne podelia so svojimi príbehmi a postrehmi. 

        • Koľko jazykov vieš...
          • Koľko jazykov vieš...

          • V januári sa naša škola zúčastnila okresného kola olympiády v anglickom jazyku.  Za našich žiakov bojoval víťaz školského kola Jakub Džačovský, žiak 9. ročníka. Súťaž pozostávala z dvoch častí. Prvá bola písomná a druhá ústna. Písomná časť zahŕňala čítanie s porozumením, overovanie gramatiky,  prácu so slovnou zásobou a riešenie úloh na základe počúvania. Ústna časť preverovala schopnosti súťažiacich komunikovať v angličtine. Jednou z úloh bol voľný rozhovor na danú tému a tiež tvorba príbehu o danom obrázku.

            Úlohy, ktoré museli súťažiaci zvládnuť, neboli vôbec jednoduché. Žiak našej školy, Jakub Džačovský, si v tejto súťaži počínal veľmi dobre. Bol úspešným riešiteľom a celkovo obsadil 5 miesto. Sme na neho veľmi pyšní.

          • „Nápad pre školy“ – pomôž aj ty svojim hlasom

          • Poštová banka a Nadácia poštovej banky vyhlásili grantový program „Nápad pre školy“ zameraný na podporu vzdelávania v oblasti finančnej gramotnosti.  Do projektu sa zapojila aj naša škola, vypracovaním  inovatívneho vzdelávacieho programu  „Školská cukráreň“.

            Pomôž aj ty svojim hlasom a prispej tak k rozvoju našej školy.  Len spolu sa nám to môže podariť!

            Hlasovať môžeš tu:   https://www.napadpreskoly.sk/

            Hlasovanie prebieha od 14.2. 2019 do 24. 2. 2019. Náš projekt nájdeš v záložke „Základné školy“ s názvom „Školská cukráreň".

            Ď A K U J E M E !

             

             

             

        • Talent základných škôl regiónu Šariš
          • Talent základných škôl regiónu Šariš

          • Dňa 13.2.2019 prebehlo na našej škole školské kolo súťaže : „Talent základných škôl regiónu Šariš“, ktorého sa zúčastnili žiaci druhého stupňa. Ako sa im darilo:

            1. miesto- Kristína Prevužňáková 8.A
            2. miesto – Jakub Džačovský 9.A
            3. miesto – Lenka Prevužňáková 5.A

            Títo žiaci budú reprezentovať školu vo finálovom kole, ktoré sa uskutoční 6. marca 2019. Budeme im držať palce.

          • Návšteva divadelného predstavenia v anglickom jazyku

          • Zaujať dnešnú mládež v čase virtuálnej komunikácie, nie je vôbec jednoduché. Nám sa to však v spolupráci s Divadelným centrom z Martina už pár rokov darí ... Dňa 25. 1. 2019 sme už po tretí krát navštívili činohernú anglickú inscenáciu, ktorú si pre nás herci zo spomínaného združenia pripravili.

            .           Inscenácia s názvom ONLINES rozoberala svet, ktorý je našej mládeži veľmi blízky. Hlavný hrdina, závislý na internete, bol nútený vyriešiť svoje problémy bez pripojenia na sieť. Zistil, že to dokáže, a že reálne prežité zážitky a priatelia, s ktorými sa skutočne stretol, mu priniesli oveľa viac radosti ako niečo, čo len virtuálne sledoval.

                        Celé predstavenie bolo v anglickom jazyku. V maximálnej miere využívalo slovnú zásobu a frázy, s ktorými sa žiaci  môžu stretnúť v reálnom živote.  Jeho úroveň však bola prispôsobená úrovni  žiakov 7. – 9.  ročníka, a tak si celý príbeh mohli dokonale vychutnať. Žiaci odchádzali s dobrým pocitom, že jazyku, ktorý sa už toľko rokov učia, rozumeli, a ich tvrdá práca v škole, prináša ovocie v reálnom živote.         

             

          • "Kto sa bojí, nech nechodí do lesa – v lese malé huncútstvo stať môže sa!"

          • Poznáte Veľkého Edgara? Je to svetoznámy umelec, ktorý vo svojom kufríku ukrýva tajuplné poklady. Jedným z nich je aj rozprávka o Červenej Čiapočke, ktorú si žiaci 1.stupňa mohli pozrieť na pôde DJZ Prešov 31.januára (ako odmenu za dobré vysvedčenie J ). No nebola to len taká obyčajná rozprávka, na ktorú sú deti z knižiek zvyknuté. Boli v nej spojené  viaceré  rozprávky. V príbehu tak deti stretli nielen Červenú Čiapočku, ale aj postavy z ďalších rozprávok O troch prasiatkach, O vlkovi a kozliatkach alebo príbehu Ako išlo vajce na vandrovku. Spojítkom je hladný vlk,  ktorý ale na rozdiel od klasického vlka z rozprávok „fičí“ na sladkom. Deťom sa rozprávka veľmi páčila, čo vyjadroval úsmev na ich tvárach a iskierky radosti v ich očiach.

        • Vzácna návšteva na pôde našej školy
          • Vzácna návšteva na pôde našej školy

          • Tvoríme zážitky s emóciami

            Dňa 6.2.2019 našu základnú školu služobne navštívila riaditeľka Výskumného ústavu psychológie a patopsychológie deti a mládeže(VÚDPaP) z Bratislavy Mgr. Janette Motlová s lektorkou Mgr. Zuzanou Réveszovou z Košíc. V úvode stretnutia všetkým učiteľom, pedagogickým asistentom a odborným zamestnancom p. Motlová predstavila výskumný ústav, ktorý je  priamo rezortným vedecko-výskumným pracoviskom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a zameriava sa na riešenie problémov, ktoré spoločenská, a predovšetkým výchovno-vzdelávacia prax považuje za prioritné z pohľadu psychologických a pedagogických vied. Ako jediné pracovisko na Slovensku sa zaoberá komplexným výskumom psychického vývinu detí v norme a patológii, skúmaním podmienok, ktoré tento vývin determinujú a možnosťami jeho optimalizácie v škole, rodine i ďalších zariadeniach a inštitúciách.

            p. Motlová je zakladateľkou organizácie Eduma – Od emócií k poznaniu, ktorá vznikla ako odpoveď na potrebu upozorňovať na prehlbujúce sa spoločenské vylúčenie mladých ľudí so sociálnymi, kultúrnymi či vzdelanostnými prekážkami na Slovensku. Práve táto organizácia roku 2018 v programe Vnímavá škola ocenila našu základnú školu, akú jednu z deviatich základných škôl na Slovensku. Ocenenie sa týkalo splnenia podmienok programu a deklarovania, že na pôde svojej školy vychováva a vzdeláva svojich učiteľov a žiakov k tolerancií, otvorenosti k zraniteľným skupinám, podporuje inkluzívne prostredie na škole a rozvíja kritické myslenie svojich žiakov na dianie a dôležité témy v spoločnosti.

            Rozprávaním svojho životného príbehu nám p. Motlová ukázala metódu učenia sa cez príbehy - storytelling, ktorá by mala byť súčasťou formálneho vzdelávania mladých ľudí a pomáhať pri rozvoji kritického myslenia.

        • V ŠKD sa deti v zime nenudia
          • V ŠKD sa deti v zime nenudia

          •             Zimu majú deti rady, pretože sneh, mráz a taktiež aj sviatky v tomto ročnom období nabádajú deti k rôznym aktivitám a činnostiam. Tak je tomu aj v ŠKD, kde sa deti ani v tomto období nenudia a stále majú čo robiť. Aké aktivity teda už majú za sebou?

            Hneď v úvode zimy si deti pripravili hračky na Burzu hračiek. Deti si priniesli do klubu hračky, ktoré už nepotrebujú a počas burzy si ich potom vzájomne vymenili. Každá hračka tak dostala nového majiteľa a nebude tak nepotrebnou, zabudnutou hračkou v kúte detskej izby.

                        Začiatkom decembra si deti zahrali Mikulášsky zápas, kedy si v telocvični našej školy zmerali športové sily vo vybíjanej so svojimi kamarátmi zo Sabinova. Na oplátku ich deti zo Súkromnej základnej školy pozvali k nim na návštevu. Navštívili ich teda pred Vianocami a spoločne si v príjemnej priateľskej atmosfére vytvárali vianočné ozdoby na stromček.

            Dve družstvá detí z nášho školského klubu sa v ZŠ Hviezdoslavova v Lipanoch zúčastnili súťaže „Vianočné všeličo, spojené s burzou hračiek“. Deti si zasúťažili v rôznych zábavných disciplínach, odniesli si odtiaľ krásne zážitky a najviac sa tešili z vreca hračiek, ktoré v burze vysúťažili.

                        Hádam najčarovnejším sviatkom pre deti sú Vianoce. Vianočné posedenie pri stromčeku sme si spravili aj v družine. Deti si vzájomne pripravili malé pozornosti - darčeky, ktoré sme si uložili pod stromček a ktoré ich ubezpečili v tom, že každý má niekoho blízkeho. Nezabudli sme taktiež na najbližších - svojich rodičov a starých rodičov a pripravili sme im pekné pozdravy.

                        Nezabudli sme sa v zime ani starať o vtáčiky. Umiestnili sme im na stromy kŕmidlá, ktoré chodíme pravidelne kontrolovať a keďže zima je tento rok výnimočne bohatá na sneh a mráz, dosypávame im pravidelne ich dobroty.

                        Sneh si deti tento rok deti naozaj užívajú dosýta. Ani popoludnie v ŠKD nie je výnimkou a deti si už zasúťažili v stavaní snežných hradov a aj v stavaní snehuliakov.

                        Počas januárového fašiangového obdobia sme v priestoroch kultúrneho domu v našej obci pripravili aj pre deti z okolitých školských klubov tanečnú prehliadku Tanec v nás. Bol to krásny tanečný sviatok, kde sa deti predviedli v rytme tanca a hudby.

                        Poslednou akciou v 1. polroku školského roka a ako odmenu za dobré a snaživé učenie a dobré vysvedčenia sme sa v ŠKD spoločne zabavili na karnevale. Družina sa zmenila na miestnosť, plnú rôznych rozprávkových bytostí a masiek, ktoré sa v rytme hudby spoločne zabávali a tancovali. Samozrejme, najkrajšie masky boli odmenené peknými cenami a taktiež aj diplomami na pamiatku.

        • Okresné kolo matematickej olympiády
          • Okresné kolo matematickej olympiády

          • Dňa 30.1.2019 sa v Sabinove na ZŠ 17. novembra uskutočnilo okresné kolo matematickej olympiády pre žiakov 5. a 9. ročníka. Našu školu reprezenzovali Jakub Džačovský - žiak 9.ročníka a tri dievčatá z 5. ročníka -  Emma Stajančová, Tatiana Mizeráková a  Lenka  Prevužňáková. Úlohy boli veľmi náročné. Medzi úspešných riešiteľov sa však za 5.ročník zaradila Emma Stajančová.  Srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšej práci.  Vedenie školy a učitelia matematiky.

          • Okresné kolo „Šaliansky Maťko“... a máme doma BRONZ!

          • Vo štvrtok, 24. 1. 2019, sme sa zišli na ZŠ Hviezdoslavova v Lipanoch, aby sme si už na 26. ročníku súťaže v prednese povestí zvanej „Šaliansky Maťko“ pripomenuli, čo dobré je a čo zlé, či koľko a akých hrdinov poznáme. Deti z celého okresu nás preniesli do sveta, kde láska k domovine a k tomu peknému, čo v nás tleje, neraz dušu rozochveje...

            Tento ročník priniesol výborné výkony v podaní všetkých súťažiacich a porota si lámala hlavu nad kvalitnými výkonmi detí z celého okresu. Naša škola mala zastúpenie vo všetkých kategóriách a môžeme konštatovať, že v silnej konkurencii nezaostali a hrdo nás reprezentovali. Naše dievčatá, Marienka Hendrichovská 2.B, Anetka Stajančová 4.B a Kornélia Trojanovičová 6.B,  zo seba otriasli počiatočnú trému a podali úctyhodné výkony, ktoré neostali bez povšimnutia.

            Marienka s Anetkou skončili na 4.mieste a za svoje výkony si odniesli pochvaly, čestné uznania zo strany poroty a organizátorka vyzdvihla ich ochotu a snahu pri príprave  na túto súťaž.

            Najviac nás potešila Nelka, ktorá sa v najstaršej kategórii, spomedzi  9 súťažiacich, umiestnila na výbornom 3.mieste! Domov si tak odniesla nielen dobrý pocit, ale aj vecné ceny. J

            Marienke, Anetke a Nelke gratulujeme, ĎAKUJEME  za peknú reprezentáciu našej školy a tešíme sa, že stále máme deti, ktoré vedia dokázať, že čaro minulosti nie je tak nudné, ako si mnohí myslia.

            Pedagógom ďakujeme za prípravu a veríme, že spoločnými silami sa nám aj v budúcnosti podarí vybojovať si pekné umiestnenia.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Školská 459/12, Pečovská Nová Ves
        • riaditeľka: PaedDr. Katarína Sačková, 0911 566 303 zástupkyňa: RNDr. Gabriela Petríková, 0911 366 303 ekonomický úsek: p. Ing. Kochanová, p. Novická 0911 233 283 vedúca jedálne: p. Emília Vargová 0911 280 875 zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: 0911 930 462 odhlasovanie stravy v MŠ: 0917 429 504
        • Školská 459/12 Pečovská Nová Ves Slovakia
        • 36158097
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje